Травмите за служителите на работното им място могат да са от различно естество – саботиращ ръководител; неблагоприятни политики за непрекъснати съкращения, които водят до стрес и тревога, или създаване на чувство за малоценност в работниците.

Странно психологическо явление е, че много от хората, подложени на такъв тип въздействия, са склонни да ги понасят в продължение на години, макар да осъзнават, че работната среда не е здравословна за тях.

Harvard Business Review предлага основните причини, които обясняват защо е толкова трудно да напуснем работното си място, дори когато ежедневно ни кара да се чувстваме зле, както и какви са възможните решения.

Лоялност

Дългогодишната работа в дадена компания може да създаде чувство на лоялност към организацията и членовете на екипа.

Беатрис работи в адвокатска кантора повече от 15 години и очаква да стане акционер. Но един ден научава, че е отхвърлена от партньорството.

"Лампичката ми светна – това никога нямаше да бъде моята компания. Дадох живота си на тези хора, а те не ме оцениха. Трябваше да реша дали искам да започна отначало и да се опитам да стана акционер някъде другаде?", казва тя.

Това е преломният момент за нея, но дори с предложение от друга компания, в която да бъде акционер, тя все още се бори с чувството за вина дали е трябвало да напусне.

„Плащаха ми да не работя 2 месеца“ - как „сабатикал“ помага на бизнесаРедица изследванията показват, че дългият отпуск помага на служителите да се преборят с прегарянето и стреса и да подобряват състоянието си

"Чувствах огромна вина, че напускам. Празнувах всеки празник с тях. Двама партньори са кръстници на децата ми. Те ми бяха като семейство."

В крайна сметка Беатрис претегля на везните лоялността си към кантората и тази към нея, което ѝ помага да приеме предложението на конкуренцията.

Решение:

Признайте, че компаниите ви наемат, за да използвате уменията и способностите си за предоставяне на услуга.

Ако вече не предоставяте стойността, която компанията очаква, или компанията промени целите си и вашите умения вече не са необходими, тя ще ви освободи.

Сега обърнете тази логика. Погледнете как обслужвате компанията през призмата на това, което ви е необходимо, за да се чувствате удовлетворени и ценени в работата си. Определете дали компанията все още осигурява стойността на живота ви, от която се нуждаете и която заслужавате.

Защо прекалено любезните колеги може да са по-опасни от токсичнитеКултурата на любезност може да се прояви и като пасивна агресивност, когато лошите намерения се прикриват с усмивки

Някои въпроси, които да си зададете:

1. Предоставя ли ми компанията придобивки и възможности за развитие, които ще подобрят кариерата и живота ми?
2. Политиката на компанията включва ли моите специфични нужди?
3. Признава ли компанията стойността, която внасям, с повече пари, повишение, партньорство или друго важно признание, което е от значение за мен?

Всяка връзка между компания и служител е свързана с лоялност и ангажираност и от двете страни, а не само с постигане на целите и получаване на заплата.

Психоклимат

Когато се присъедините към дадена компания, всички работят за постигането на обща мисия или цел.

Ако компанията има справедлива мисия, като например да помага на хората да бъдат здрави, успешни, щастливи или да опазва планетата, служителите се чувстват така, сякаш допринасят за по-голямото благо на човечеството или света.

Ако решите да напуснете компанията, може да се почувствате егоистични или дори предателски, сякаш сте се "отказали" от колективната мисия.

Защо служителите от поколението Z вече са на ръба на прегряванетоМладите работници са най-склонни да полагат неплатен извънреден труд

Дори и компанията да не оказва голямо въздействие върху хората или света, вътрешната атмосфера е свързана със сътрудничеството за постигане на обща цел. Това усещане, че сте важна част от екипа или се чувствате "силен", се превръща в пристрастяване и намалява вредните аспекти на работата.

Но човекът, който е напуснал зле влияещата работа, знае, че е избягал от дълги извънредни часове, работа през уикендите и празниците, ниско заплащане за извънредни усилия и стресиращи ежедневни крайни срокове. Той иска повече за живота си в съответствие с ценностите си.

Решение:

Ако усещате силна колегиалност, която ви пречи да напуснете това, което знаете, че е нездравословна работна среда, отделете известно време, за да определите какво е важно за вас и дали тези ценности се изпълняват в работата - отделно от нуждите на компанията.

Ето няколко въпроса, които да си зададете:

1. Какво е важно за мен в работата и как определям какво означава това?
2. Кои ценности се зачитат или нарушават постоянно?
3. Има ли нещо, което мога да направя, за да гарантирам, че ценностите ми се зачитат?

Например, ако уважението е ценност и вие я определяте като изслушване и разглеждане на идеите ви, но вашият ръководител постоянно говори вместо вас или игнорира идеите ви, вашата ценност се нарушава.

Тихото напускане може да струва на световната икономика 8,8 трилиона долараНивата на стрес на работното място остават рекордно високи от 2021 г. насам, според ново проучване

Можете ли да обсъдите с вашия ръководител защо тази ценност е толкова важна за вас и да повлияете тя да бъде зачитана? Ако не, ще трябва да решите дали мисията на компанията е по-важна от вашите ценности.

Носталгия по миналото

Когато се присъедините към дадена компания и имате страхотен опит в продължение на месеци или дори години, вие сте напълно ангажирани с работата си.

След това настъпва промяна, независимо дали става въпрос за нов лидер, нова структура или промяна в стратегическата посока, и може да ви е трудно да се справите с нея.

Тези организационни промени могат да доведат до чувство на шок, отричане, разочарование и депресия.

Да напусна ли новата си ужасна работа или да изчакам нещата да потръгнат?Вярно ли е, че започването на нова работа е като ново запознанство - още в самото начало усещаш, дали ще се получи, или не

Ако с течение на времето се затруднявате да приемете и да се адаптирате към промените и си казвате: "Не искам да напускам, защото наистина обичам компанията", вместо "Не искам да напускам, защото обичам работата си", тогава може би сте заседнали в миналото, надявайки се, че компанията ще се върне към това, което е била някога.

Решение:

Промяната е трудна, затова си дайте време да се адаптирате и да прецените какво означава тя за работата ви. След като приемете промяната, погледнете обективно на това дали настоящата ситуация все още отговаря на вашите ценности и кариерни цели.

Ако след промяната все още изпитвате затруднения в работата си, помислете върху следните въпроси:

1. Каква беше компанията, когато постъпих на работа, и каква е реалността в компанията днес?
2. Какво би направило средата по-добра за мен?
3. Мога ли да направя някакви допълнителни промени или искания, за да изпълня ценностите, които вече не се изпълняват?

Компаниите, екипите и лидерите се променят - често особено с разрастването на бизнеса. От вас зависи да определите дали искате да живеете в настоящата реалност или в миналото, което вече не съществува.

Има безплатен обяд. Защо някои компании плащат почивката на служителите сиСоциални придобивки, които в миналото са изглеждали немислими, днес се смятат за нещо нормално

Страх

Страхът, че ще попаднете в нова трудна ситуация, че ще трябва да се доказвате отново и отново, че няма да можете да печелите толкова пари.

Страх, че дори не знаете как да си търсите работа.

Ако се чувствате потиснати от лоша работна ситуация, страхът може да ви остави малко увереност, че промяната ще доведе до по-добра работна среда.

Решение:

Затворете очи и помислете за следното, когато се опитвате да се преборите с негативните мисли и страхове:

1. Ако не се страхувах да напусна, какво би било възможно?
2. Как изглежда и се усеща новата ми работна среда?
3. От какъв вид подкрепа се нуждая, за да се чувствам по-уверен?

И накрая, помислете какъв съвет бихте дали на близък приятел относно работна ситуация, която е огледална на вашата.

Напускането на лоша работа никога не е лесно и точката на пречупване при всеки човек е различна, така че да се самобичувате защо сте останали дълго в травмираща ситуация няма да ви помогне. Но поуките от всеки опит ще ви дадат възможност да направите своя избор и да напуснете по-рано, ако отново попаднете в подобна ситуация.