В индустрията за дигитална реклама една от най-добрите възможности за възвръщаемост на инвестициите е тази, при която предоставяте правилната реклама на правилния потребител в точния момент.

През последните месеци обаче, индустрията се опитва да реши уравнението за възвръщаемост на разходите за реклама в условията на уникални обстоятелства.

Адаптираме се към свят, в който скоро няма да има "бисквитки", законите за защита на личните данни стават все по-строги, а рекламните бюджети сякаш се променят заедно с времето.

Това, което е работило за маркетолозите в миналото, днес вече не е ефективно, пишат в анализ от FastCompany.

На фокус в новите стратегии сега са оптимизации и платформи, задвижвани от инструменти с изкуствени интелект. Ето няколко техни основни отличителни характеристики.

Парадоксът на изборите

Вселената на цифровата реклама е изключително сложна.

Според данни на FastCompany, има 25 милиона уебсайта, поддържани от реклами и 7 милиона мобилни приложения.

Рекламодателите могат да използват тези канали (и не само), за да се насочат към всеки един от повече от 300 000 сегмента на аудиторията. И могат да ги таргетират с поне 25 рекламни формати.

Общо взето, има близо 98 трилиона начина, по които една реклама може да достигне до потребителите. Но има само един точно вие да сте най-ефективни и най-рентабилни в това отношение. Много рекламодатели се сблъскват с претоварване с възможности за избор и това може да има парализиращ ефект за кампаниите им.

Как бумът на генеративния AI ще промени завинаги онлайн рекламата Технологията създава персонализирани съобщения и визуализации при изграждането и усъвършенстването на кампаниите

Именно тук се намесва изкуственият интелект. Използването на AI за оптимизиране на тези решения може да помогне на маркетолозите да се върнат към работата, която обичат: да създават и експериментират с революционни идеи.

Чат, а не кодиране

Чатботовете съставят маркетинг на съдържание за секунди.

Но истинската им сила е в това да променят начина, по който взаимодействате с инструментите, технологиите и данните, които използвате.

Когато използвате естествения език като основен интерфейс, може да намалите бариерата за навлизане на малкия бизнес, както и в неговите рекламни агенции, които преди това може би не са могли да си позволят специалистите по данни и анализи, необходими за това пространство.

Въпреки че в рамките на маркетинговата функция се наблюдава все по-голяма техническа сложност, не трябва да се налага маркетолозите да знаят как да пишат код, за да вършат работата си.

Качество на данните

В сферата на изкуствения интелект качеството на данните е в основата на успеха.

Да се осмислят и управляват големи масиви от данни е сложна задача. Но когато моделите за машинно обучение се обучават с разнообразни и правилно подбрани набори от данни, тяхната производителност и надеждност значително се повишават.

AI е краят на марките такива, каквито ги познавамеТехнологията ще ни накара да намерим нови начини за реализиране на идеите си, ако искаме да се адаптираме към промяната, която вече е тук

Ето защо е изключително важно да се работи с партньори, които имат солиден опит в събирането и управлението на данни от първа ръка.

С предстоящия край на ерата на "бисквитките" някои смятат, че разширените измервания ще намалеят. Възходът на технологията обаче показва, че рекламодателите ще могат да прилагат изкуствен интелект към големи масиви от данни, като същевременно запазят неприкосновеността на личния живот.

Като възприемат цялостен и добре подбран подход към данните, организациите могат да увеличат максимално ефективността и надеждността на своите решения за AI, съобразявайки ги с конкретните си маркетингови цели.

Оптимизация

При стария начин на рекламиране рекламодателите разполагаха с бюджет.

Те използваха част от него, за да създадат рекламен спот, който понякога беше изключително скъп. След това изразходваха останалата част за разпространение и оценяваха резултатите.

Понякога се оказваше, че парите са били добре похарчени. В други случаи изразходваха милиони долари, само за да разберат, че кампанията не е дала резултат.

AI тестове на Google и Microsoft разгневиха рекламодателитеОпасенията са, че маркетинговите им бюджети може да бъдат изразходвани за функции с ограничен достъп

Но какво, ако можеха да го направят по различен начин?

Какво, ако можеха да похарчат само част от бюджета за реклама, а след това да оценят и направят подобрения както в творческото съдържание на рекламата, така и в нейното разпространение?

Какво би станало, ако можеха да използват силата на изкуствения интелект, за да оптимизират офертите и да разпространяват ефективно съдържанието?

Технологиите за данни с AI, и нововъзникващият клас генеративни инструменти за AI заемат централно място в екосистемата за програмни данни, защото дават на маркетолозите възможността да отговорят на тези въпроси.