Когато миналия уикенд Netflix пусна филм за Баярд Ръстин, по-голямата част от абонатите вероятно са погледнали заглавието и са се зачудили: Кой?

Но точно това е причината за създаването на филма.

Лентата е разказ за живота на човек, който е изиграл важна роля в историята, но чийто принос често е пренебрегван, пише BBC.

Баярд Ръстин е ключова фигура в движението за граждански права в Америка, който организира марша към Вашингтон през 1963 г., където Мартин Лутър Кинг произнася великата си реч "Имам една мечта".


Докато речта и името на Кинг остават в историята, Ръстин не. Причината до голяма степен се крие в това, че той е гей – противоречив избор по онова време, заради който дори е бил бит и арестуван.

Филмът за живота му е продуциран от Барак и Мишел Обама, а актьорът в главната роля – Колман Доминго вероятно ще се бори за "Оскар" през януари.

Необичайно е, че представянето на лентата ще се състои след премиерата й на голям екран. Това е така, тъй като Холивуд тепърва се връща към обичайните си дейности след големите стачки, така че екипите имат много задачи по промотирането на филмите си.

Защо Холивуд стачкува? Не всеки прибира хонорарите на Скалата и Том КрузДуейн

Фактът, че много зрители не знаят историята на Ръстин, подчертава причините да я разкаже, казва Доминго.

"Харесва ми, че филмът се казва просто Ръстин. Това повдига въпроса: Кой е този?

Това, че сега той се гледа в 238 страни, е изключително, защото този човек е бил маргинализиран в учебниците по история, понеже е бил открит гей.

Но той е архитектът на Марша към Вашингтон, ключов организатор и стратег, толкова значима фигура не само в нашата култура, но и в света, която има толкова дълбоко въздействие.

Бил е изтрит от историята, така че сега имаме възможност да го извадим от сенките и да го поставим на преден план и в центъра на неговата собствена история.", обяснява Колман Доминго пред BBC.

Баярд Ръстин умира на 75-годишна възраст през 1987 г.

Въпреки някои резерви от критиците по отношение на самия филм, всеобщо е мнението, че централната роля на Доминго е изключителна.

"Той ви грабва с експресивната си физика, а след това ви привлича с неотложността, копнежа и сияйната искреност, които открито играят по лицето му", пише Манола Даргис от New York Times. "Това е толкова ясна, убедителна, външно непринудена игра, че може дори да не забележите, че той изнася целия филм почти сам."

Уенди Айд от The Guardian акцентира на "вълнуващо динамичното централно изпълнение на универсалния Доминго", но добавя, че самият филм е по-скоро "послушно препускане през фактите".

Режисьор е Джордж С. Улф, а в лентата участват още Крис Рок и Си Ес Ейч Паундър, както и Джой Рандолф и Джефри Райт (и двамата са в надпреварата за „Оскар“, но за различни филми).

Призраци, демони, хотел в средата на нищото. 10 филма за гледане този месецОт Radical с Еухенио Дербез до Killers of The Flower Moon, където Леонардо ди Каприо и Мартин Скорсезе отново са заедно

Като част от проучванията си за ролята, Колман Доминго първо изучава есетата на Ръстин ("Винаги започвам с писаното слово", казва той), а след това гледа документални кадри с негови речи. "Тогава открих неговия акцент, маниера му. Гледах кадри как стои прав, как седи, как движи ръцете си. За мен е важно да не го имитирам, а да открия същността му."

Продуцентската компания на Барак и Мишел Обама, Higher Ground, стои зад филма.

През 2013 г. президентът награди посмъртно Ръстин с президентски медал на свободата. Преди това Обама казва за него: "Той е достатъчно смел, за да бъде това, което е, въпреки факта, че със сигурност е щял да бъде изтласкан настрани. И това се е случвало през повечето време."

Доминго обяснява, че Обама лично са се "погрижили за душата на продукцията", отчасти поради факта, че това е един от първите сценарии, които компанията им продуцира.

"Те бяха отговорни за това филмът да получи зелена светлина и да се уверят, че разполагаме с всичко необходимо, за да го направим добре. Така че знам, че те четяха сценариите и проектите, даваха бележки. Дори когато бяхме на пауза заради пандемията, те искаха да ни сплотят, събраха ни всички в Zoom, за да ни вдъхновят и да кажат: "Продължавайте", допълва актьорът.