Проф. Момчил Мавров беше избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ бяха 83, нямаше "въздържал се", съобщи БТА. "За" гласуваха депутатите от "ГЕРБ-СДС" и "ДПС", а от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "БСП за България" гласуваха "против".

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г. Доволен съм от оказаното ми доверие да бъда подуправител на НЗОК, заяви Момчил Мавров. "Доволен съм от оказаното ми доверие, но на въпроса дали съм доволен, че съм избран по този начин, бих казал, че съм със смесени чувства", допълни той.

Относно доклада на ДАНС, в който имало данни за евентуални нарушения на Мавров, той коментира, че за първи път е чул за това наскоро от статия във вестник и сега за втори път в пленарна зала. Никога не съм чувал преди това за това, нито съм бил викан за справки, становища, обяснения, заяви Мавров.

При представянето на единствената кандидатура председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

Номинацията предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа.

Без изненади при бюджетните предложения на депутатитеСтраховете за повсеместен популизъм в процедурата по приемане на бюджета като че ли се оказаха преувеличени
Подуправителят на НЗОК трябваше да бъде излъчен от ГЕРБ-СДС. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА, след днешното пленарно заседание и избора на подуправител на НЗОК. На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще са тези, които ще свалят правителството, Борисов бе категоричен, че той работи добре с академик Денков. Към днешна дата ние нямаме заместник-министър в здравеопазването, партията на "Промяната" еднолично ръководи Здравната каса, еднолично ръководи здравното министерство, а от нас се изисква да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България и всичко останало, каза Борисов и отбеляза, че шефът на НЗОК е представител на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). По думите му договарянето на подуправителя и управителя на НЗОК е било "пакетна сделка" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Те не удържаха на думата си, коментира Борисов поведението на ПП-ДБ.