Швейцарския производител на медицински медикаменти Roche придобива разработчика на лекарства за затлъстяване Carmot Therapeutics за 2,7 млрд. долара, с което се присъединява към списъка с глобални участници, които се опитват да се противопоставят на доминиращите производители на лекарства за отслабване Novo Nordisk и Eli Lilly.

Най-обещаващият кандидат за придобиване на лиценз на американската компания - инжекция, която се прилага веднъж седмично, наречена CT-388, принадлежи към клас, известен като двоен GLP-1/GIP рецепторен агонист, същият като Mounjaro или Zepbound на Lilly, посочва Reuters.

След окуражаващи резултати от фаза I на изпитването, лекарството е готово да бъде тествано върху хора във втория от трите етапа, разкриват от Roche.

Фармацевтичният гигант Roche купува Telavant за 7,1 млрд. долараTelavant произвежда лекарства за възпалителни и фиброзни заболявания и е в процес на разработване на


Пионерът в сферата Novo вече е на пазара с лекарството за затлъстяване Wegovy, единичен агонист на рецептора на чревния хормон GLP-1, и се бори да увеличи производството на фона на огромното търсене. По оценка на анализаторите този пазар може да достигне до 100 млрд. долара годишни приходи.

Акциите на Roche отвориха с ръст от 1,75%, достигайки шестседмичен връх заради оптимизма, че пазара на лекарства срещу затлъстяване може да побере много конкуренти.

"Конкуренцията на бързо развиващите се пазари на медикаменти за затлъстяване и диабет би трябвало да се засили. Пазарите са достатъчно големи, особено когато лекарствата се предлагат на правилната цена", коментират анализаторите на Zuercher Kantonalbank.

В изявлението си Roche заявява, че CT-388 може да се превърне в най-доброто в своя клас за лечение на затлъстяване и съпътстващите го заболявания.

Големите фармацевтични компании се впускат в нова надпревара за $100 млрд.Анализаторите очакват лекарствата за отслабване да се превърнат в златна мина в следващите години


Сред скорошните сделки за придобиване на проекти за разработване на лекарства за затлъстяване се отличава сделката от миналия месец, при която AstraZeneca плати 2 млрд. долара за правата върху експериментално хапче от китайската Eccogene.

Новият главен изпълнителен директор на Roche Томас Шинекер налага висок темп на сключване на сделки, откакто поема ръководството през март, за да възстанови потока от разработки на лекарства, който миналата година става жертва на големи неуспехи в късните етапи на изпитванията в областта на имунотерапия на Алцхаймер и рак.

През октомври Roche се съгласява да плати 7,1 млрд. долара на Roivant и Pfizer за правата върху ново лекарство за възпалителни заболявания на червата, като компанията се стреми да навлезе в нови терапевтични области, за да компенсира спадащите продажби в областта на онкологията.

Novo Nordisk за кратко изпревари LVMH като най-ценната компания в ЕвропаДатският производител на лекарства достигна пазарна капитализация от 421 млрд. долара


В допълнение към първоначалната покупна цена от 2,7 млрд. долара собствениците на Carmot ще получат плащания в размер до 400 млн. долара, ако бъдат постигнати определени основни етапи, заявяват от швейцарския производител на лекарства.

Carmot е съоснована от дългогодишния главен изпълнителен директор Стиг Хансен през 2008 г. Запазвайки мястото си в борда, тази година Хансен става главен изпълнителен директор на Kimia Therapeutics - дружество, отделено от Carmot, за да се съсредоточи върху откриването на нови лекарства за метаболитни заболявания.

Настоящото портфолио на Carmot включва лекарства за чревни хормони в клиничен стадий под формата на таблетки и инжекции, насочени към лечение на затлъстяване при пациенти със и без диабет, както и редица програми, които все още не са тествани върху хора, разкрива още Roche.

Служителите на Carmot ще се присъединят към фармацевтичното подразделение на Roche, когато сделката официално приключи, което се очаква да стане през първото тримесечие на 2024 г.

Roche ще получи достъп до настоящото портфолио за научноизследователска и развойна дейност на Carmot, включително всички клинични и предклинични активи.