САЩ няма да могат да продължат да предоставят оръжия и оборудване на Украйна, ако Конгресът не одобри допълнително финансиране до края на годината, информира Белият дом днес. Изявлението идва с предупреждение за опустошителни последици на бойното поле, ако законодателите не предприемат действия, съобщава The Wall Street Journal.

"Прекъсването на потока от американски оръжия и оборудване ще постави Украйна на колене на бойното поле, като не само ще изложи на риск постигнатите успехи, но и ще увеличи вероятността от руски военни победи", пише Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом, в писмо до председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Писмото е един от най-категоричните призиви на Белия дом за действия от страна на Конгреса до момента и подробно описва последиците от политическо бездействие. "Няма вълшебен фонд за финансиране, който да посрещне този момент. Нямаме пари - и почти нямаме време", заявява още Йънг.

ЕС не може да изпълни целта за доставка на 1 млн. боеприпаси в УкрайнаПрез март държавите - членки на ЕС се споразумяха да предоставят 1 млн. боеприпаси, които да бъдат доставени в рамките на 12 месеца

Без допълнителни средства САЩ няма да разполагат с необходимите ресурси за закупуване на оръжия и оборудване за Украйна.

Федералните агенции са изразходвали всички или почти всички от одобрените от Конгреса средства в размер на 111 млрд. долара за подкрепа на Украйна, пише WSJ.

Към средата на ноември Министерството на отбраната е използвало 97% от получените средства, а Държавният департамент е изразходвал 100% от полученото финансиране, свързано с военна помощ, се пояснява в писмото.

Служители на Пентагона информират, че са издали договори на стойност 10,5 млрд. долара за нови оръжия и са останали съвсем малко средства за попълване на американските запаси, след като са похарчили 16,8 млрд. долара за противоракетна отбрана, артилерийски снаряди, танкове и друго оборудване.

Надпревара за оръжия: Пхенян води в трансферите на боеприпаси за РусияДвустранните връзки с Москва са

"Изпарения" - така отговаря заместник-министърът на отбраната Бил Лаплант на въпрос какво е останало за Украйна.

Лаплант коментира, че към момента има постоянни искания за допълнителна подкрепа за Украйна, които се равняват на четири пъти повече от наличните средства.

Към този момент конгресът обсъжда как да постъпи, като републиканците призовават за повече мерки за сигурност по границите и промени в имиграционната политика в замяна на одобряването на допълнителните средства. Възможно е Сенатът да гласува такава мярка още тази седмица, информира WSJ.

Политиците в САЩ и Европа стават все по-загрижени, тъй като войната в Украйна наближава края на втората си година. Много страни изразяват опасения, че руският президент Владимир Путин ще успее да надмогне политическата воля на западните държави да продължат с помощите за Киев.