Голяма швейцарска банка е признала, че е заговорничила с американски данъкоплатци и други лица, за да укрие над 5,6 милиарда долара от Службата за вътрешни приходи на САЩ, пише CNBC, като се позовава на съобщение на Министерството на правосъдието на страната.

Banque Pictet, подразделението за частно банкиране на 218-годишната Pictet Group, ще плати около 122,9 млн. долара под формата на възстановяване на вноски и глоби като част от споразумение с американската прокуратурата.

Между 2008 и 2014 г. банката е имала 1637 сметки на американски клиенти, които общо са укрили данъци в САЩ на стойност около 50,6 млн. долара, съобщава още Министерството на правосъдието. В сметките са били съхранявани над 5,6 млрд. долара от общо около 20 млрд. долара активи от американски данъкоплатци, които банката е управлявала през съответния период.

Нов доклад осветлява укрити офшорни активи на богати и влиятелни личностиPandora Papers е дело на Международният консорциум на разследващите журналисти


Ако банката спази условията на споразумението, Министерството на правосъдието се е съгласило да отложи наказателното преследване за три години и след това да прекрати обвинението в престъпен заговор за измама на данъчната служба. Освен това швейцарският трезор се е съгласил да сътрудничи на други текущи разследвания за скрити банкови сметки.

"Изкореняването на финансовите злоупотреби остава приоритет за тази служба", се казва в изявление Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк. "Насърчаваме компаниите и финансовите институции да се обръщат към нас, за да съобщават за неправомерни действия, преди ние да се обърнем към тях".

В изявлението на Pictet Group се казва, че сделката е следствие от "широкото сътрудничество с американските власти, при пълно спазване на швейцарското законодателство".

"Pictet е доволна от разрешаването на този въпрос и ще продължи да предприема стъпки, за да гарантира, че клиентите ѝ изпълняват данъчните си задължения", се казва още в него.

Политически натиск затруднява централните банки в ЦИЕ Както в Полша, така и в Унгария централните банкери имат проблеми с политическите лидери


Прокурорите обвиняват Pictet Group, че е помагала на клиенти да избягват данъци в САЩ, като е откривала, поддържала и укривала недекларирани сметки за тях. Банката е използвала "различни средства", за да скрие тези сметки, става ясно от споразумението за отлагане на наказателното преследване.

Тя е държала пощата на клиентите, свързана със сметките, при себе си, вместо да им я изпраща в САЩ, за да "гарантира, че документите, отразяващи съществуването на сметките, остават извън САЩ и извън обсега на американските данъчни власти".

Тя също така е създавала и управлявала офшорни структури, които "не са имали бизнес цел, а са съществували единствено, за да помагат на данъкоплатците-клиенти на Pictet Group от САЩ да скрият своите офшорни сметки и активи от данъчните власти на страната".

През съответния период от време Pictet Group е поддържала около 529 офшорни структури за въпросните сметки в САЩ.

Групата също така е помогнала на клиентите, укриващи данъци в САЩ, да запазят недекларирани пари в офшорни зони, като е прехвърлила средства от недекларирани сметки към сметки, които са изглеждали като притежавани от неамерикански клиенти.

Според Министерството на правосъдието тези сметки все още са били ефективно контролирани от клиентите-данъкоплатци от САЩ чрез "фиктивни дарения".