Има време до края на годината парламентът и правителството в Хага да вземат решение за премахване на ветото върху присъединяването на България към Шенген, което може да отвори пътя за решение, благоприятно и за двете страни (България и Румъния). Това заяви министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою при пристигането си на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

„Има време парламентът в Хага и правителството на Нидерландия да вземат решение и след като това решение бъде взето, можем да видим дали ще предприемем допълнителни процедурни стъпки, но време има“, каза Каталин Предою в отговор на журналистически въпрос.

Той подчерта, че резултатът от оценката на България е положителен и че в момента е важен диалогът между правителството и нидерландския парламент. „Едва след това ще можем да знаем какви са следващите стъпки“, уточни вътрешният министър на Румъния, цитиран от Аджерпрес. Министърът не пожела да спекулира каква може да бъде позицията на Австрия след евентуална отмяна на ветото на Нидерландия.

„В този момент всякакви спекулации биха навредили на дискусиите. Всичко, което мога да ви кажа е, че работим по този канал Министерство на вътрешните работи на Румъния – Министерство на вътрешните работи на Австрия, но и във връзка с други лица, вземащи политически решения“, допълни Предою.

Той определи диалога с австрийската страна като "интензивен". Запитан дали забелязва промяна в отношението от страна на Австрия, Предою каза, че "дискусиите са много добри".

Крайнодесен популист и критик на България може да управлява НидерландияГерт Вилдерс иска да възстанови граничния контрол, а за гражданите на ЕС ще се изисква разрешение за работа

„Ние не запазихме диалога стриктно на ниво министерство. Разширихме го. Разширяването на Шенгенското пространство е предмет на интерес за румънските граждани, за румънските компании, но в същото време и за австрийската бизнес среда, присъстваща в Румъния и за средата на бизнеса от други страни, присъстващи в Румъния, за нашите външни партньори, има много икономически интереси по средата, всички тези неща са взети под внимание“, каза още Предою в Брюксел.

Той увери, че австрийският вътрешен министър Герхард Карнер е в пряк контакт с канцлера Карл Нехамер и от своя страна държи в течение президента, премиера и външния министър и че се работи по този дипломатически канал.

Що се отнася до възможността за организиране на извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи, който да има решение по досието за Шенген, Предою се ограничи да заяви, че „има необходимото време за продължаване на дискусиите и вземане на решения, а също така са налице и необходимите дипломатически и институционални формати, за да се организира вземането на тези решения".

Денков: Готови сме за Шенген. Най-големият риск е в пленарната зала„Присъединяването на страната към Шенгенското пространство остава един от най-важните приоритети за България“, каза премиерът

ЕК: Целта България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината остава

Наскоро предприехме нова проверка в България по повод Шенген и тя беше наистина успешна, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред журналисти преди началото на последното за годината заседание на европейските вътрешни министри в Брюксел.

Ще използвам възможността да кажа колко добре подготвени са България и Румъния за присъединяване към Шенген. Целта ми остава решението да бъде взето още тази година, добави еврокомисарят.

БТА съобщи по-рано, че днес испанският министър на вътрешните работи Фернандо Марласка изрази надежда разширяването на Шенген да настъпи възможно най-скоро. Той каза, че испанското председателство на Съвета на ЕС ще продължи работата до края на годината, попитан дали има готовност за свикване на извънредно заседание на вътрешните министри за одобряване на съответното решение. Марласка посочи, че днес решение не се предвижда.