Това, което е очевидно, е, че ако се наруши работата на "Лукойл", тя ще загуби себестойност. И ако някой иска да участва в този търг, може да бъде заинтересован от това, заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг след участието си в Годишните награди на БТПП, цитиран от БТА.

Денков коментира темата за евентуално оттегляне на "Лукойл" от България, за което съобщиха по-рано днес от компанията.

Денков каза, че проблемът при евентуално излизане от българския пазар би бил ще има ли неруски петрол, с който бензиностанциите да могат да работят спокойно. Ако се вдигнат цените на горивата, това ще бъде поради затруднение в доставките. Това е, което през цялото време се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход.

Асен Василев за ситуацията с „Лукойл“: Няма опасност да останем без гориваМинистърът на финансите заяви, че са имали изпреварваща информация за това, че На въпрос това заплаха или блъф е от страна на "Лукойл" Денков, каза че не може да каже. Според него обаче има интерес от различни страни. Денков е притеснен от това "да не се окаже, че част от действията тук са опити на някой да наруши работата на "Лукойл", за да му намали цената. Не мога да изключа такава възможност, коментира премиерът.

Попитан от какви кръгове биха дошли действия с цел намаляване на цената на "Лукойл" Денков каза, че не може да знае и че трябва да се гледат действията на различните хора.По никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на "Лукойл", няма такава връзка, заяви Денков по повод на интервю на финансовия министър Асен Василев пред Financial Times.

Financial Times: България цели изтегляне на руските енергийни компанииАсен Василев посочи, че целта не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за Относно дерогацията Николай Денков заяви, че от няколко месеца е ясно, че правителството прави всичко възможно да бъде спокоен пазарът на горивата и съответно да се съкрати дерогацията, доколкото е възможно, без да се създадат рискове. Добрев не го интересува възможността да има рискове, коментира премиерът изказването на Делян Добрев по-рано днес. "Вчера гледах цените по бензиностанциите, те са по-ниски, отколкото преди един-два месеца", посочи премиерът. Според него, ако някой иска да си играе с рисковете, това е негово право, но съответно след това ще си носи отговорността.