В сряда представители на близо 200 правителства се обединиха около споразумение, в което се призовава за преход към отказ от изкопаеми горива, след като предишно предложение беше посрещнато с бурна и широка съпротива.

"С безпрецедентното позоваване на прехода към отказ от всички изкопаеми горива, Консенсусът от ОАЕ осигурява промяна на парадигмата, която има потенциала да предефинира нашите икономики", заявяват в социалните медии от председателството на срещата на върха в ОАЕ. Дубай е домакин на конференцията през последните две седмици на фона на противоречия, геополитически конфликти и нарастващи екстремни метеорологични явления.

"Глобална цел за утрояване на възобновяемите енергийни източници и удвояване на енергийната ефективност. Декларации в областта на селското стопанство, храните и здравеопазването. Повече петролни и газови компании, които за първи път предприеха мерки по отношение на метана и емисиите. И в окончателното ни споразумение има формулировка относно изкопаемите горива", посочват от председателството на срещата на върха в ОАЕ в социалните медии.

В последното предложение, публикувано от ОАЕ в сряда, се призовава за "отказ от изкопаеми горива в енергийните системи по справедлив, организиран и равноправен начин, като се ускорят действията през това критично десетилетие, така че да се постигне нулева нетна стойност до 2050 г. в съответствие с научните данни".

Постепенното отпадане на изкопаемите горива изчезна от проекта на COP28 Това е основно искане на ЕС и много развиващи се страни, които са особено уязвими към изменението на климата


В текста на споразумението се призовава също така, съобщава CNBC, за "ускоряване на усилията за поетапно спиране на производството на енергия от въглища" и за "утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб и удвояване на средногодишния темп на подобряване на енергийната ефективност в световен мащаб до 2030 г."

Важен аспект обаче е, че в предложението не се изисква абсолютно спиране на въглеводородите.

Ангажимент за "поетапно спиране" предполага намаляване на изкопаемите горива до премахване на употребата им, докато споразумение за "поетапно намаляване" говори за ограничаване, но не и за абсолютен край. Мнозина смятат, че срещата на върха COP28 може да се счита за успешна само ако доведе до споразумение за "поетапно спиране" на всички изкопаеми горива.

Изгарянето на въглища, нефт и газ е най-големият фактор, допринасящ за изменението на климата, като на него се падат повече от 3/4 от световните емисии на парникови газове.

Съобщението от сряда идва, след като предишният проектотекст, публикуван във финалната фаза на преговорите, предизвика широка критика заради това, че не включваше формулировка за прекратяване на използването на изкопаеми горива, след като преговорите разкриха дълбоките разногласия сред политиците относно бъдещето на въглеводородите.

Критики към президента на COP28 заради коментарите му за изкопаемите гориваСултан Ал-Джабер предполага, че постепенното премахване на изкопаемите горива няма да позволи устойчиво развитие, „освен ако не искате да върнете света в пещерната епоха


В проектоспоразумението от понеделник са предложени редица варианти за ускоряване на действията в областта на климата, но от решаващо значение е, че в него липсва формулировка за "постепенно прекратяване" или "постепенно намаляване" на изкопаемите горива.

Във вторник Алок Шарма, председателят на COP26 от Обединеното кралство, заявява, че само сделка, включваща "много ясен" език за постепенното спиране на употребата на изкопаемите горива и надежден план за осъществяването на този преход, би била достатъчно добра, за да се запази перспективата за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Прагът от 1,5 градуса по Целзий е амбициозната граница на глобалната температура, определена в Парижкото споразумение от 2015 г. Значението му е широко признато, тъй като над това ниво т.нар. критични точки стават по-вероятни.

"Ако не постигнем споразумение, мисля, че последиците ще бъдат сериозни", заявява Шарма пред CNBC. "Видяхме, че 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята, виждаме, че климатичните събития настъпват плътно и бързо по целия свят. И мисля, че въпросът, който световните лидери трябва да си зададат, е: ако не сме готови да действаме сега, тогава кога?"

"Това е моментът", продължава той. "Това е моментът в историята, в който трябва да направим крачка напред, да бъдем амбициозни, да предложим споразумение, което да включва постепенното спиране на употребата на изкопаемите горива, защото в крайна сметка бъдещето на нашето поколение, а и на бъдещите поколения, зависи абсолютно от това."

Как електромобилите ускоряват края на петролната ераВъпреки проблеми като високи цени и липса на зарядни станции електрическият преход продължава с пълна пара


Как протекоха преговорите?

По-рано този месец председателят на COP28 Султан Ал-Джабер предизвика бурна реакция, след като заяви, че зад призивите за отказ от изкопаемите горива "няма наука". Забележките му последваха репортаж на BBC преди срещата на върха, в който се изказвa предположението, че официални лица от ОАЕ се опитват да се възползват от статута си на домакин, за да прокарат сделки с нефт и газ, припомня CNBC.

Говорител на COP28 определя документите, посочени в статията на BBC, като "неточни". Отделно от това Ал-Джабер заявява миналата седмица, че екипът му "много вярва и уважава науката" и добавя, че е бил изненадан от "постоянните и повтарящи се опити да се подкопае работата на председателството на COP28".

Ал-Джабер е смятан за спорен избор за ръководене на дискусиите по COP28 в Дубай, като се има предвид, че той работи и като ръководител на държавната компания Abu Dhabi National Oil Co.

В крайна сметка на 30 ноември делегатите на COP28 вкарват откриването на форума в историята, договаряйки се за подробностите по знакова сделка, която да помогне на най-уязвимите страни в света да посрещнат последиците от климатичните бедствия.

Тройно повече ядрена енергия до 2050-та: Постижима цел или обречена каузаСветът не може да достигне


Въвеждането в действие на т.нар. фонд за загуби и щети предизвика бурни овации от страна на делегатите в залата. Историческото споразумение беше приветствано като желан пробив, който помага да се разчисти пътят на политиците за преговори по други важни въпроси.

Сделката е последвана от множество изявления, насочени към декарбонизация на енергийния сектор, като близо 120 правителства поеха ангажимент да утроят капацитета за възобновяема енергия до 2030 г. Списъкът с инициативи, стартирани на конференцията, включва големи блокове, които се ангажираха да разширят използването на ядрената енергия и да намалят емисиите на метан.