Десет от най-големите световни банки за развитие обещават да увеличат усилията си в областта на климата по време на срещата на върха COP28, но не споменават нищо за спиране на финансирането на проекти за изкопаеми горива, показва документ, цитиран от Reuters.

Групата, включваща Световната банка и други регионални кредитори, заявява, че възможността да се запази Земята годна за живот "бързо се затваря".

Призивите за преразглеждане на начина на управление на банките в отговор на климатичната криза се засилват на фона на рекордните екстремни метеорологични явления и макар че през 2022 г. групата е отпуснала рекордните 61 млрд. долара за финансиране на борабата с климатичните промени, те остават само малка част от необходимото.

При нарастващите глобални емисии и въпреки че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заявява в петък пред световните лидери, че прекратяването на използването на изкопаеми горива е единственият начин да се спаси планетата, в позицията на въпросните банки не се споменава пряко този въпрос.

Светът изостава критично в реализацията на климатичните си целиМножество нови доклади показват, че държавите са се отклонили от пътя към ограничаване на глобалното затопляне


Към днешна дата Европейската инвестиционна банка е единствената от страните, подписали така наречената "Декларация от Глазгоу", която се ангажира да спре да отпуска заеми за проекти, свързани с изкопаеми горива, а изгарянето на подобни енергийни източници е отговорно за по-голямата част от предизвиканите от човека емисии на парникови газове.

Банките заявяват също така, че планират да договорят общ подход за проследяване и отчитане на въздействието върху климата и ще разширят използването на аналитични методи, за да помогнат на държавите да определят приоритетите и възможностите за инвестиции. Нова съвместна програма за дългосрочни стратегии, чийто домакин ще бъде Световната банка, ще координира подкрепата за подпомагане на държавите и поднационалните структури да разработват планове по въпроси, включващи декарбонизация и устойчивост на климата.

Групата се ангажира и да помогне на държавите да създадат платформи за насърчаване на "колективно укрепваща комбинация" от видове подкрепа, включително по отношение на политическите реформи, финансирането и техническата помощ.

Бизнес лидери от цял свят се събират в Дубай. Какво да очакваме от COP28?Срещата на високо равнище за климата започва в четвъртък и ще продължи до 12 декември


За да привлече повече частен капитал, групата посочва, че ще разгледа дейности, включващи премахване на "изкривяващите" субсидии и разработване на зелени проекти. Те планират и увеличаване на финансирането, за да помогнат на държавите да се адаптират към последиците от изменението на климата, включително чрез увеличаване на подкрепата за управление на риска от бедствия, готовността за тях и изграждане на капацитет за реакция.

"Отразявайки спешността и мащаба на въпросите, които трябва да бъдат решени, ние засилваме съвместните си действия в областта на климата и развитието, укрепваме сътрудничеството си за увеличаване на финансирането и подобряване на измерването на резултатите, засилваме сътрудничеството на национално равнище и увеличаваме съфинансирането и участието на частния сектор", се казва още в изявлението, видяно от информационната агенция.