Централната банка на Англия (Bank of England) запази основния си лихвен процент непроменен на 5,25% и заяви, че паричната политика „вероятно ще трябва да остане рестриктивна за продължителен период от време“.

Комисията по паричната политика гласува с 6 на 3 в полза на поддържането на лихвите на настоящото им ниво за трета поредна среща. Тримата членове, които не са съгласни, подкрепиха допълнително увеличение с 25 базисни пункта до 5,5%, посочва CNBC.

Общата инфлация в Обединеното кралство спадна до годишните 4,6% през октомври, най-ниската ѝ точка от две години, докато ръстът на заплатите също подминава очакванията напоследък, но остава неудобно висок за централната банка, чиято цел е да намали инфлацията до 2%.

Комисията по паричната политика на Bank of England отбелязва в доклада си от четвъртък, че „ключовите показатели за устойчивостта на инфлацията в Обединеното кралство остават високи“, въпреки че по-строгите парични политики водят до по-слаб пазар на труда и оказват влияние върху активността в реалната икономика.

Инфлацията в Обединеното кралство остава устойчива Английската централна банка спря повишаването на лихвите миналия месец

Реалният БВП на Обединеното кралство остана непроменен през третото тримесечие, в съответствие с прогнозите на Комитета по паричната политика, но икономиката неочаквано се свива с 0,3% на месечна база през октомври.

Централната банка прекрати серията от 14 поредни повишения през септември, след като вдигна референтния си лихвен процент от 0,1% до 15-годишен връх от 5,25% между декември 2021 г. и август 2023 г.

Федералният резерв на САЩ разкри в сряда, че банкерите планират най-малко три намаления на лихвените проценти през 2024 г., което доведе до скок на световните фондови пазари.

Скок на акциите, след като Фед даде на Уолстрийт това, което искашеDow отбелязва рекорд, надхвърляйки 37 000 за първи път

Въпреки това Bank of England отново се противопостави на пазарните очаквания, повтаряйки, че лихвените проценти ще трябва да останат на рестриктивна територия за продължителен период от време, за да се върне инфлацията към целта в средносрочен план.

„Ще е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика, ако има доказателства за по-устойчив инфлационен натиск“, казва Комисията по паричната политика на банката.

Докладът от ноември прогнозира, че индексът на потребителските цени ще бъде средно около 4,75% през четвъртото тримесечие на 2023 г., преди да спадне до около 4,5% през първото тримесечие на 2024 г. и до 3,75% през второто тримесечие.

В същото време се очаква БВП да нарасне само с 0,1% през четвъртото тримесечие след стабилизиране през третото.

Миналата седмица банката предупреди, че въпреки че домакинствата се справят във финансово отношение по-добре от очакваното, по-високите разходи по заеми все още не са се отразили напълно в икономиката.