Австрия се стреми да извади Raiffeisen Bank International, най-голямата западна банка, оперираща все още в Русия, от украинския черен списък в замяна на подписа си за нови санкции на Европейския съюз срещу Русия, съобщават източници на Reuters, запознати със ситуацията.

Австрия и банката искат тя да бъде извадена от украинския списък, наречен "международни спонсори на войната", който има за цел да засрами компаниите, които правят бизнес в Русия и подкрепят военните усилия, плащайки данъци в страната например.

Това подчертава дълбоката икономическа връзка на Австрия с Русия, решимостта на банката да запази печелившия си бизнес там, както и отслабващия по-широк стремеж на Запада да изолира Москва, пише в коментар информационната агенция.

Raiffeisen Bank няма да се раздели лесно с Русия, изтеглянето се отлагаRBI все още не е изложила плана си пред Европейската централна банка


Въпреки че Австрия публично подкрепя Украйна, няколко официални лица заявяват, че не са склонни да прекъснат напълно десетилетните връзки с Русия, тъй като отношенията все още могат да бъдат възстановени в даден момент.

По-рано през октомври външният министър на Австрия Александър Шаленберг открито разкритикува този черен списък и го определи като произволен на среща на европейските министри в Киев.

Raiffeisen Bank е единствената австрийска компания в списъка, а австрийски официални лица са изразили загриженост относно списъка в Брюксел, включително на срещи на служители и дипломати на ЕС през последните седмици. Пратеници на банката вече са имали срещи с представители на украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията, която изготвя списъка, за да обсъдят как групата да бъде извадена от него.

Някои компании бяха извадени от списъка, включително унгарската OTP Bank, след като правителството на страната настоя за изваждането ѝ - ход, който подразни Виена.

"Смятаме, че е несправедливо да сме в списъка", заявява говорител Raiffeisen Bank.

Вашингтон разследва Raiffeisen Bank заради дейността на банката в Русия Банката играе основна роля за руската икономика в режим на санкции


От австрийското канцлерство заявяват, че правните документи относно санкциите на ЕС са били представени във вторник.

Дългогодишни връзки

Присъствието на Raiffeisen Bank подчертава дълбочината на отношенията между Австрия и Русия, които поддържат тесни връзки чрез руски газопроводи и финанси, като Виена е център за парични средства от Русия и нейните бивши съветски съседи.

Лобирането на Австрия, което повтаря подобни стъпки на Унгария, рискува да подкопае съюза на Европа по отношение на Украйна. Западните съюзници на Украйна предоставиха милиарди долари финансова и военна помощ за Киев и подкрепиха мащабни санкции срещу Русия, но повече от 21 месеца след началото на войната нападнатата страна вече изпитва трудности да запази тази твърда подкрепа. Киев се надява да получи два големи пакета помощи от Съединените щати и Европейския съюз за следващата година, но и двата пакета срещат политическа съпротива.

ЕЦБ натиска Raiffeisen Bank да прекрати бизнеса си в Русия Американските власти могат да стигнат дотам, че да забранят на банката да обработва транзакции в долари


Макар че черният списък няма правна сила, той е важен от символична гледна точка, тъй като засилва обществения натиск върху Raiffeisen Bank да напусне Русия - нещо, което банката твърди, че е готова да направи, но което все още не се е случило.

Въпреки че италианската UniCredit също има бизнес в Русия, австрийската банка е много по-голяма и се превръща в лакмус за решимостта на Запада да прекрати връзките си с Русия.

Raiffeisen Bank възнамеряваше да отдели руския си бизнес, който осигурява разплащанията на стотици компании там, след като беше подложена на натиск от международните регулатори. Руските власти пък дават ясно да се разбере, че искат австрийският кредитор, който има около 2600 корпоративни клиенти, 4 млн. местни сметки и 10 000 служители, да остане в страната, тъй като дава възможност за международни разплащания, акцентира един от източниците на Reuters.

Присъствието на Raiffeisen Bank в Русия предизвиква разногласия и в самото ръководство на финансовата институция, както и сред регионалните банки, които контролират групата, като някои от тях настояват за нейното напускане.