Австрийската Raiffeisen Bank води разговори с двама потенциални кандидати за продажба на руското си банково подразделение - най-големия западен кредитор, останал да оперира на територията на Русия, съобщава Financial Times.

През последните месеци Raiffeisen е подложена на все по-голям натиск от страна на регулаторните органи и западните правителства относно статута на бизнеса ѝ в страната, след като Москва започна инвазията си в Украйна през февруари миналата година, който процъфтява.

Руското подразделение на банката управлява активи на стойност малко под 27 млрд. евро, като балансовата им стойност е 4,1 млрд. евро. През 2022 г. тя генерира печалба от 2,2 млрд. евро - 60% от приходите на цялата група. Руските закони, приети след като страната нападна Украйна, обаче не позволяват на подразделението да изплаща дивиденти на базираната във Виена компания-майка.

По време на годишното събрание на групата в четвъртък главният изпълнителен директор Йохан Щробл е заявил, че банката "напредва с потенциалните сделки" и че ръководството ѝ "признава спешната необходимост от действия, която войната създава", посочва още изданието и цитира високопоставен ръководител на Reiffaisen, който коментира, че дискусиите са сведени до двама "жизнеспособни" кандидати и ще се работи интензивно през следващите седмици, за да се прецени дали може да се сключи сделка.

Банката се надява, че ще успее да договори условията за излизането си от местното дружество в рамките на година.

ЕЦБ натиска Raiffeisen Bank да прекрати бизнеса си в Русия Американските власти могат да стигнат дотам, че да забранят на банката да обработва транзакции в долари
Политически спънки

Голямата спънка се очаква да бъде политическа, предвид наскоро въведеното законодателство, което постановява, че Владимир Путин лично одобрява всяка продажба.

План “Б", който централата на австрийската банка проучва, е отделяне на руския бизнес в дружество, регистрирано в Европа. Подобна мярка се разглежда като по-скъпата от двете възможности, но също така и като политически по-жизнеспособна, и се очаква да се превърне в предпочитания от банката начин на действие, ако и двете оферти в Русия се провалят.

Освен това всяка продажба в рамките на Русия ще подлежи на наказателно орязване - чуждестранните предприятия от определени "недружелюбни" държави, сред които е и Австрия, подлежат на минимална 50-процентна отстъпка от оценката и на допълнителна 10-процентна такса, която се плаща директно на руската държава.

Reiffaisen очаква да понесе счетоводен удар в размер на 1,8 млрд. евро в баланса си от всяка сделка, но коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред на банката - ключов показател за стабилността ѝ, ще остане около 14% дори при тези обстоятелства, което е значително над регулаторния минимум.

Руската икономика тръгва по пътя на “обратната индустриализация” Инвестициите са намалели, работната ръка е оскъдна, бюджетът е свит, обясняват анализатори пред WSJ
Натиск от различни страни

По рано този месец Financial Times вече съобщи за спорен план на австрийския кредитор да размени част от активите си в Русия с тези на руската Сбербанк в Европа, което някои анализатори определят като "размяна на финансови пленници".

Натискът върху Reiffaisen да напусне Русия непрекъснато се засилва. През февруари Reuters разкри, че Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ е изпратила на австрийската банка обширен списък с проучвателни въпроси относно бизнеса ѝ в Русия като част от мониторинга за спазване на санкциите.

Междувременно Европейската централна банка, която упражнява надзор върху всички системно важни кредитори в ЕС, поиска от финансовата организация конкретен план за прекратяване на дейността ѝ в Русия.

А Украйна, където Reiffeisen също има значителен бизнес, заплаши да включи банката в своя собствен списък със санкции и усилено лобира в Европа за предприемане на наказателни мерки срещу нея.