Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенген, след като българският парламент официално потвърди отпадането на допълнителната такса върху доставките на руски газ.ю

Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Reuters.

"Бях информиран от българския си колега, че вчера българският парламент е отхвърлил този закон", заяви Сиярто в публикация на страницата си във Facebook.

Той заяви, че след като законът бъде публикуван в петък (22 декември) в Държавен вестник, Унгария ще се откаже от възражението си и ще поиска от Европейската комисия да спре процедурата за нарушение, която е започнала.


През октомври България въведе нова транзитна такса от около 10 евро за MWh руски газ, което предизвика силни критики от страна на Унгария, чийто външен министър нарече това действие "враждебно". През уикенда унгарското външно министерство заяви, че страната ще наложи вето на влизането на България в Шенген, ако таксата през основния маршрут за внос на газ в Унгария остане в сила, припомня Reuters.

"Дадохме на българите да разберат, че ако запазят таксата за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", заяви Сиярто. Той допълни, че Будапеща ще оттегли възраженията си веднага щом София отмени транзитната такса за руския газ.

България отлага таксата за пренос на руски газТаксата не трябва да е едностранна – от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, посочи Кирил Петков

Още по време на срещата на върха в Брюксел миналия четвъртък (15 декември), българският премиер Николай Денков заяви, че България ще отмени транзитната такса. "Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво, съобщение, че ако не бъде махната таксата, те ще наложат вето за Шенген. Решихме, че няма нужда да рискуваме в този момент с важни стъпки, които не са решаващи за Шенген", допълни той.

Денков: Няма да приемем допълнителни условия от Шенген, трябват преговори
Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, допълва БТА. Сиярто заяви, че налагането на транзитни такси от страна на България - ход, който според него нарушава правилата на ЕС, заплашва безопасността на доставките не само за Унгария, но също за Сърбия и Република Северна Македония.