Опасенията за недостиг на газ в Европа през зимата не се сбъдват за втора поредна година, но потребителите ще останат принудени да плащат значително по-високи цени, отколкото преди, пише в свой анализ Reuters и дава контекст:

“Миналата зима беше избегната кризисна ситуация, след като се наложи да се търсят нови доставчици, да се отворят отново стари хранилища и да се разгърнат инициативи за намаляване на потреблението в някои енергоемки райони, тъй като потоците от Русия пресъхнаха след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г.”

Според изследване, публикувано от Moody's този месец, ЕС е разполагал с рекордно високи запаси от газ от около 97,5% в края на ноември 2023 г. Това означава както много нисък риск от недостиг на енергия тази зима, така и силна позиция за следващия студен сезон, смятат анализаторите.

ЕС ще даде на държавите членки правото да спрат вноса на руски газ Окончателният вариант на проекта ще трябва да бъде официално одобрен от ЕП и държавите членки, преди да влезе в сила
"Подобрените енергийни резерви на Европа през тази зима са резултат от ефективността на правителствените действия по отношение на търсенето и предлагането, както и от последователното пестене на енергия от страна на домакинствата и компаниите", се казва в доклада на Moody's, като за основна причина за това развитие се посочват по-големите доставки на втечнен природен газ (LNG) през 2023 г., по-голямата наличност на атомни и водноелектрически централи и меката зима. По-ниското потребление е подпомогнато и от икономическата стагнация на континента.

Moody's очаква, че в края на март 2024 г. запасите от газ в хранилищата ще бъдат по-високи от предварително очакваните и ще достигнат 55%.

Високи сметки за домакинствата и бизнеса

Въпреки това "европейските цени на газа ще останат високи и нестабилни", се посочва още в доклада.

Енергията е една от основните сили, които дърпат надолу инфлацията през последните месеци, след като преди това беше основен двигател и за покачването на потребителските цени непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна. Годишната обща инфлация в еврозоната е 2,4% през ноември, като при енергетиката се наблюдава дезинфлация от 11,5% на годишна база, макар че степента на нарастване на цените във всички останали сектори просто се забавя.

1000% увеличение: Къде в Европа плащат най-скъп ток и газЕС е по-подготвен за зимата тази година, след като до голяма степен е заменил руската енергия
Във Великобритания инфлацията на цените на природния газ е спаднала с 31% през годината до ноември, сочат данните на Службата за национална статистика.

Но всичко това е спад след един много голям скок. Използвайки данни от Factset, Moody's установява, че европейските цени на газа са доста над средните си стойности за периода 2015-2019 г., а очакванията са те да останат над това ниво поне до 2031 г. През 2020 г. и 2021 г. цените са били под средните.

"Тарифите, плащани от домакинствата и промишлеността, все още са исторически много високи", заявява пред CNBC Джеймс Уодъл, ръководител на отдела за газ и LNG в Energy Aspects. "Движенията на тези цени обикновено следват движенията на пазара на газ на едро с няколко месеца закъснение, поради хеджирането от страна на доставчиците. Така че спадът на европейските цени на едро на газа от миналата година все още не е напълно отчетен. Цените на едро като цяло са около четири пъти по-ниски от средните за 2022 г., но все още са повече от два пъти по-високи от историческите”.

По думите му това означава, че все още има ценови натиск върху домакинствата и промишлеността, а в случая с последната “все по-често виждаме интерес към преместване на производството на тези компании извън Европа."

ЕК стартира проверка на газовата сделка между България и ТурцияРазследването е мотивирано от възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията
Той също така заявява, че въпреки доброто предлагане в краткосрочен план, остават опасенията относно способността на европейските газохранилища да се подготвят за следващите години, тъй като "запасите могат да бъдат изчерпани бързо в случай на студено време". Това може да стане факт и в случай, че увеличеното търсене в Азия изтегли много втечнен природен газ от Европа.

Според Moody's цените на природния газ ще останат нестабилни най-вече поради "повишените геополитически рискове, които отразяват присъщата им уязвимост към прекъсвания на доставките". Агенцията цитира различни рискове за влошаване на прогнозата си за газовия пазар, включително по-нататъшно намаляване на доставките по руските газопроводи и други епизоди на прекъсване като стачките в австралийските съоръжения за втечнен природен газ по-рано тази година.

Допълнителна волатилност възникна и заради войната между Израел и “Хамас”, която повишава рисковите премии и води до засиловане на спотовите цени на газа въпреки относителната отдалеченост на Европа от конфликта.

"При малко вероятния неблагоприятен сценарий, при който конфликтът ескалира в по-широк регион с прякото участие на Иран, европейските цени на газа могат да скочат до подобни нива, наблюдавани след нахлуването на Русия в Украйна. Този сценарий би навредил на икономическата активност и би добавил допълнителни предизвикателства за енергоемките сектори", предупреждават от Moody's