Анализът на Зорница Славова е част от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ)

Индексът на човешката свобода (HFI), изготвян от Института Катон и канадския Институт Фрейзър, измерва постигането на индивидуална и икономическа свобода.

Индексът се формира въз основа на 86 отделни показателя, групирани в 12 категории и оценени по скала от 0 до 10 точки. Тазгодишното издание използва данни за 2021 г.

Индексът включва 165 държави, в които живее 99% от световното население. Средният резултат е 6,75 т. и остава сравнително нисък и през втората година на пандемията, през която голяма част от ограниченията продължават да действат.

С най-висок резултат отново е Швейцария (9,01 т.), следвана от Нова Зеландия (8,88 т.) и Дания (8,83 т.). „Топ 10“ се допълва от Ирландия, Естония, Швеция, Исландия, Люксембург, Финландия и Норвегия. На дъното са Сирия (2,96 т.), Йемен (3,43 т.) и Судан (3,81 т.).

Защо човешката свобода е важна

Индексът ясно показва, че икономическата и индивидуалната свобода са тясно свързани.

По-високата свобода има и правопропорционална връзка с доходите на човек от населението – най-свободните ¼ страни имат над три пъти по-висок брутен вътрешен продукт на човек в сравнение с най-несвободните ¼. Изследването доказва и че по-голямата свобода води до по-висока степен на демокрация.

България е на 43-то място по икономическа свободаОсобено лошо е представянето на страната ни при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост

Къде е България

Човешката свобода в България е оценена с 7,68 т., което класира страната на 48-мо място (от 165 държави) – между Полша и Албания. Спрямо миналогодишното издание (с данни от 2020 г.) резултатът на страната намалява с 0,06 т., а в класацията България губи четири места.

През годините някои показатели се повишават или намаляват слабо, но като цяло човешката свобода в България не отбелязва прогрес през последното десетилетие.

Общото представяне на страната и през тази година е формирано въз основа на 12-те изследвани категории на социалния и икономически живот:

ИНДИВИДУАЛНА СВОБОДА

Върховенство на закона (4,9 т.) – както в този индекс, така и в много други международни изследвания, това е най-проблемната категория за България и страната получава най-ниска оценка. На същото ниво са Албания и Джибути. Индикаторът включва ефективността на наказателното и гражданското право, както и процесуалната справедливост.

Сигурност и безопасност (9,6 т.) – силна категория за България, а високата оценка идва от относителната липса на терористични атаки, както и от сравнително ниския брой на убийства и отвличания.

Свободно движение (8,1 т.) – Пандемията и ограничението на движението на хора води до сериозен спад за България, която преди 2020 г. получаваше почти максималния резултат. Все пак трябва да се отбележи, че в повечето държави членки на ЕС спадът в резултата при тази категория е още по-голям, защото и въведените мерки бяха по-ограничаващи.

Свобода на религията (8,0 т.) – тази категория отчита правните и регулаторни ограничения на изповядването на различните религии, както и степента на репресия върху религиозните организации.

Свобода на сдружаване и гражданско общество (8,7 т.) – сравнително високо са оценени възможностите сдружаване и формиране на политически партии.

Свобода на словото и информацията (6,2 т.) – като слабост е посочена свободата на медиите в страната.

Свобода на взаимоотношенията (9,4 т.) – в тази категория България получава максимална оценка за липсата на ограничения в еднополовите връзки и наследствените права.

Икономиката на България в деня на Независимостта - 30 години на един дъхВ навечерието на 22 септември 1908 г. икономиката на страната се движи с впечатляващи темпове

ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА

Размер на правителството (6,8 т.) – България получава ниски резултати заради високите разходи на правителството и разширените трансфери и субсидии.

Съдебна система и право на собственост (5,8 т.) – втората най-слаба категория за България, обусловена от слаби оценки за независимостта на съдебната власт, безпристрастността на съдилищата и доверието в полицията. На същото ниво са Ямайка, Черна гора, Казахстан и ЮАР.

Достъп до стабилни пари (9,4 т.) – сравнително високият резултат идва от свободата за притежаване на чуждестранна валута и ниските нива на инфлация в страната.

Свобода на международната търговия (8,3 т.) – ниските мита за търговия в следствие на членството на България в Европейския съюз повишават оценката на страната. Относително високи обаче остават регулаторните ограничения пред търговията. Тази категория също отбелязва спад заради ограничението на движението на хора по време на пандемията.

Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,0 т.) – докато липсата на тежко регулиране на кредитния пазар се оценява високо, бюрократичните ограничения продължават да задушават бизнеса и пазара на труда.

България заема 32-ра позиция в Индекса на икономическа свобода 29-о, издание на Индекса на икономическа свобода на фондация „Херитидж“ подрежда 176 държави по степента на икономическата свобода, която са постигнали

Позицията на България в индекса като цяло не се подобрява и резултатите в продължение на повече от десетилетие още веднъж потвърждават проблемите в съблюдаването на индивидуалната и икономическата свобода, които са причина за потискане и на доходите в страната. Основни слабости и ограничения за гражданите и бизнеса остават функционирането на съдебната система, регулациите и разходите на правителството.