През последните няколко седмици американските военни кораби в Червено море се борят с нарастващия брой оръжия, изстреляни от силите на хутите в Йемен, включително 17 безпилотни самолета и ракети само за 10 часа във вторник.

Яхия Сареа, говорител на силите на хутите, заявява в X, че последните атаки са доказателство за "непрекъсната подкрепа и солидарност с палестинския народ". По-рано групировката заяви, че е насочила атаките си срещу кораби, които се насочват към Израел, след нахлуването на израелските сили в Газа.

Подкрепяните от Иран хути са извършили най-малко 100 нападения срещу 14 различни търговски плавателни съдове в Червено море през последния месец, изчислява миналата седмица високопоставен американски военен служител. Тези удари накараха министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да обяви създаването на коалиция от поне 10 държави, която да се съсредоточи върху сигурността в Червено море. Коалицията включва кораби на страни, които са на разположение в региона, за да реагират на нападенията. Целта на инициативата е да възпре бъдещи атаки на хутите, но въпреки това бойците продължават да атакуват кораби, преминаващи в близост до Йемен.

Хутите спират глобалните вериги за доставки, САЩ взимат нещата в свои ръцеМорски превозвачи, стоящи зад 60% от световната търговия, спират услугите си през Червено море


В Червено море се намира един от най-важните морски търговски пътища в света и нападенията имат сериозни последици. Най-малко 44 държави са свързани с кораби, атакувани от хутите, като освен това нападенията нарушават международната търговия в най-широк смисъл.

17-те безпилотни самолета и ракети, изстреляни от хутите във вторник, са свалени с оръжия, носени от разрушителя с управляеми ракети USS Laboon и от изтребители F/A-18, излетели от самолетоносача USS Eisenhower, съобщава Централното командване на САЩ, без да се конкретизира какви точно оръжия използват корабите срещу атаките на хутите.

Но според анализатори американският разрушител разполага с множество такива. Въоръжението включва ракети земя-въздух, експлозивни снаряди от 5-инчовото основно оръдие на есминеца и оръжейни системи за близък бой. Американските кораби разполагат и с възможности за водене на електронна война, като могат да прекъснат връзките между безпилотните самолети и техните контролни станции на брега.

Каквито и системи да използват капитаните на американските разрушители, с нарастването на продължителността на мисията те са изправени пред дилеми, свързани с разходите, инвентара и ефективността, казват експерти пред CNN.

Индийският океан – ахилесовата пета на Китай при война за ТайванПекин засилва присъствието си в Южнокитайско море, но остава уязвим от американското влияние в океана


"Дроновете са по-бавни и могат да бъдат поразени с по-евтините ракети или дори с корабното оръдие. По-бързите ракети трябва да бъдат прихванати с по-сложни ракети-прехващачи", каза Джон Брадфорд, сътрудник по международни въпроси в Съвета за международни отношения.

Основният актив на ВМС на САЩ - разрушител с управляеми ракети

Основният актив на САЩ, разположен в Червено море за противодействие на атаките срещу корабоплаването, е разрушителят с управляеми ракети от клас Arleigh Burke - USS Laboon. Неговото въоръжение включва:

- Standard Missile-6 (SM-6) - усъвършенствано оръжие, което може да сваля балистични ракети високо в атмосферата, други ракети с по-ниска траектория на полета, както и кораби в обсег до 370 км, според проекта за противоракетна отбрана към Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Всяка ракета от този тип струва повече от 4 милиона долара.

Напрежение между САЩ и Иран на фона на сближаване между Москва и ТехеранНаблюдава се увеличаване на броя на нападенията срещу американски сили в Близкия изток


- Standard Missile-2 (SM-2) - по-малко усъвършенствана от SM-6 ракета с по-малък обсег - от 185 до 370 км в зависимост от версията, според CSIS. Всяка от тях струва около 2,5 млн. долара.

- Ракети Evolved Sea Sparrow (ESSM) – предназначени за поразяване на противокорабни крилати ракети и заплахи с по-ниска скорост като дронове или хеликоптери на разстояние до 50 километра, твърди CSIS. Всяка от тях струва повече от 1 млн. долара.

Скъпите боеприпаси и съотношението разходи-ползи

Но тъй като те са изправени пред сблъсък с безпилотни летателни апарати, които могат да бъдат произведени и разположени в голям брой на единични цени доста под 100 000 долара, една продължителна кампания в крайна сметка може да натовари ресурсите на САЩ, категорични са експертите.

"Това са усъвършенствани възможности за прехващане на въздуха със средна цена от около 2 млн. долара - което прави прехващането на безпилотни летателни апарати икономически неефективно", казва Алесио Паталано, професор по война и стратегия в Кралския колеж в Лондон.

Уроци от Русия: Как Китай се готви за потенциален военен конфликт със САЩЗамразяването на чуждестранните резерви на Китай изглежда все по-неизбежно, смятат анализатори


Силите на хутите са финансирани и обучавани от Иран, така че разполагат с ресурси за продължителна борба, посочват още експертите, като добавят, че съществува и въпросът докъде САЩ са готови да стигнат, за да защитят търговското корабоплаване.

Оръжейната система Phalanx на американските разрушители за близък бой - оръдия Gatling, които могат да изстрелват до 4500 патрона в минута - може да се справи с безпилотни летателни апарати или ракетни заплахи, които се доближават на по-малко от една миля от военния кораб, казва Карл Шустер, бивш капитан от ВМС на САЩ и бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ в Хавай. Това е сравнително евтина защита, но ако безпилотните летателни апарати се приближат толкова близо, това е последната линия на защита и пропуск може да коства много на САЩ.

"Една единствена ракета или един единствен дрон не може да потопи американски военен кораб, но може да убие хора или да нанесе щети, които да наложат изтеглянето на кораба за ремонт в пристанището", казва Брадфорд от Съвета за международни отношения.

AI за военна употреба: Бъдеще, в което няма да е безопасно да излезеш навънМилитаризирани дронове убийци, задвижвани от изкуствен интелект, могат да превземат въздушното ни пространство


Защитата на военните кораби срещу защитата на търговските

Системата Phalanx не може да защити търговските кораби, дори американският разрушител да наблюдава ситуацията, плавайки на километри от тях.

"За осигуряване на широкообхватна противовъздушна отбрана (за разлика от самозащитата) корабите разчитат предимно на противовъздушни ракети", казва Сидхарт Каушал, научен сътрудник по морските сили в Кралския институт на обединените служби в Лондон, и добавя, че американските противовъздушни ракети-прехващачи на военните кораби на САЩ се изстрелват от клетките на системата за вертикално изстрелване (VLS) на палубата.

Всяка клетка може да съдържа комбинация от въоръжение (точният брой е засекретен), но броят им на борда на всеки кораб е ограничен. И ако хутите успеят да изчерпят запасите на военния кораб с последователни атаки, той може да се окаже без боеприпаси, за да защити търговските кораби, които наблюдава, казва и Салваторе Мерколяно, морски експерт и професор в Cambel University в Северна Каролина.

"Въпреки че военноморските сили са добре оборудвани, за да отблъскват това, което хутите хвърлят в момента, опасенията са, че ако обхватът и мащабът се увеличават ескортиращите кораби няма да могат да поддържат нужното ниво на защита за търговското корабоплаване", казва той.

Обратно у дома: Дроновете връщат войната в Русия През последните седмици атаките с безпилотни апарати на руска територия значително се увеличават


Хутите все още не са изпробвали истинска атака с рояк дронове - подобна на тази, която Русия многократно е прилагала в Украйна и която може да включва десетки входящи заплахи едновременно, казват експертите.

"Роякът може да постави на изпитание възможностите на един боен кораб, но по-важното е, че това може да означава, че оръжията ще преминат през тях, за да ударят търговски кораби", казва Мерколяно и акцентира, че американските военни кораби са изправени и пред въпроса как да попълнят ракетните запаси в региона.

"Единственото място за презареждане на оръжия е в Джибути (американска база на Африканския рог), а това не е съвсем близо до мястото на действие", посочва той.

Възможни заплахи в развиващото се бойно пространство

Експертите заявяват пред CNN, че разполагането на противокорабни крилати или балистични ракети представлява потенциално по-сериозно предизвикателство. Във вторник силите на хутите са изстреляли три противокорабни балистични ракети и две крилати ракети за наземно нападение, съобщава Централното командване на САЩ.

Търговските дронове все по-често стават оръжия в УкрайнаЕвтините китайски модели се използват и от двете страни, като преди това се модифицират


Противокорабните крилати ракети "могат да дойдат ниско и да проникнат в корпуса на кораба над ватерлинията. Това са вид оръжия, които потопиха няколко британски кораба по време на Фолклендската война и поразиха USS Stark (в Персийския залив) през 1987 г.", казва Мерколяно.

"Максималната скорост на оръжието и полезният му товар могат да нанесат сериозни щети" на военен или търговски кораб, казва той, което може да се окаже предизвикателство дори за най-добрите американски прехващачи като SM-6.

Затова и експертите казват, че в даден момент САЩ може да решат, че трябва да преминат в контраатака.

"Има и друг начин на действие като нанасянето на удар по източника на заплахата. Това би преместило акцента от прихващане към атака по източника на заплахата", казва Паталано.

"При наличие на избор и възможности винаги е по-евтино да се отстранят стрелците, отколкото да се прехванат стрелите", добавя Шустер.