Китайски военни кораби акостираха за първи път във военноморската база Реам в Камбоджа, която е в процес на модернизация, финансирана от Китай, което предизвика опасения от страна на САЩ относно потенциалната ѝ роля за разширяване на военния отпечатък на Китай извън неговите граници, пише в свой анализ CNN и дава контекст:

„От пост във Facebook става ясно, че министърът на отбраната на Камбоджа Теа Сейха е посетил военните кораби на Китайската народноосвободителна армия (НОАК), акостирали на пристанището в Реам в неделя, заедно с баща си - и негов предшественик - Теа Банх“.

Макар че в поста не се споменават конкретно китайските военни, придружаващите снимки показват две корвети на ВМС на НОАК, акостирали една до друга. На борда на една от корветите, идентифицирана като "Уеншан" на трапа на плавателния съд, Чае Банх разглежда редица китайски военноморски офицери.

Според публикацията корабите са в процес на подготовка за обучение на камбоджанските военноморски сили.

Уроци от Русия: Как Китай се готви за потенциален военен конфликт със САЩЗамразяването на чуждестранните резерви на Китай изглежда все по-неизбежно, смятат анализатори


Други снимки в публикацията показват как бащата и синът инспектират инфраструктурното строителство на обекта и разглеждат проектния план.

Колин Кох, научен сътрудник в S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS) в Сингапур, коментира, че според публичните данни това е първият случай, в който кораби на НОАК акостират на пристанището, което преди ремонта е било пригодено само за по-малките патрулни кораби на камбоджанските ВМС.

"Това е сигнал, че Реам е на път да бъде завършена. Разбира се, за тях това все още е проект в процес на изпълнение, но досега то се е разширило до степен, че може да приеме кораб на чужди военноморски сили", казва той.

Джон Брадфорд, изпълнителен директор на Съвета за азиатско-тихоокеански изследвания в Йокосука, на свой ред посочва, че не е изненадващо, че китайските кораби са първите, посетили модернизираната база.

"В края на краищата съоръженията са финансирани от китайците, а Китай е близък партньор на Камбоджа", казва той.

Посещението на китайските военни кораби съвпада с пътуването на висш китайски генерал до Пном Пен, където той определя Китай и Камбоджа като "истински железни приятели".

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците Страната е напът да пусне на вода своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието


Хе Вейдун, заместник-председател на висшия военен орган на Китай - Централната военна комисия, посочва пред министър-председателя на Камбоджа Хун Манет, че военните сили на двете страни поддържат "сътрудничество на високо равнище в области, включващи обмен, изграждане на механизми, съвместни учения и тренировки и обучение на персонала".

Хун, който наследява баща си Хун Сун по-рано това лято, благодари на китайските военни за "силната им подкрепа за модернизацията на камбоджанската армия".

Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира пред CNN, че Вашингтон следи съобщенията за китайските военни кораби:

"Макар да нямаме коментар по това конкретно развитие, имаме сериозни опасения относно плановете на Китай за изключителен контрол върху части от военноморската база Реам“.

Повишена загриженост

Безпрецедентното присъствие на китайски бойни кораби във военноморската база Реам, която заема стратегическа позиция близо до южния край на Камбоджа, в близост до Южнокитайско море, вероятно ще задълбочи отдавнашните опасения на американските служители, че Китай се стреми да изгради военен аванпост в Тайландския залив.

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици


Тези опасения се засилват още през юни миналата година, когато китайски и камбоджански официални лица заедно председателстват церемонията по полагането на основите на проект за обновяване на пристанището с безвъзмездна помощ от Китай.

Камбоджански официални лица многократно са отричали, че съоръжението ще бъде използвано от Китай като военноморска база, настоявайки, че проектът е в съответствие с конституцията на Камбоджа, която забранява чужди военни бази на нейна територия. Междувременно китайски официални лица описват базата като "проект за помощ" за укрепване на военноморските сили на Камбоджа и наричат твърденията в противен случай "шумотевица" с "скрити мотиви".

За САЩ финансираното от Китай разширяване на базата в Реам е особено тревожно, тъй като е свързано с разрушаването на финансирано от САЩ съоръжение там - развитие, което според Брадфорд от Съвета в Йокосука е послужило като аналогия за по-тесните връзки на Камбоджа с Пекин и нарастващата дистанция от Вашингтон.

За много анализатори сегашното посещение на китайските военноморски кораби е засилило притесненията във Вашингтон.

"Пристигането на тези китайски военни кораби в Реам разкрива дълго прикриваните военни цели на Китай и бележи значителна еволюция в регионалната отбранителна позиция на Пекин. Да продължаваме да отхвърляме разширяващия се военен отпечатък на страната означава да се отдадем на самозаблуда", казва Крейг Сингълтън, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите.

Сингълтън, който по-рано тази година пише анализ за нарастващия стремеж на Пекин към достъп до задгранични пристанища, акцентира, че присъствието на Китай във военноморската база Риам е част от по-широк план за усложняване на американската военна политика в световен мащаб.

САЩ са засекли съвместен военноморски патрул на Китай и Русия до АляскаЧетири американски разрушители са били изпратени да наблюдават руските и китайските кораби


"Като изгражда по-тесни военни връзки и икономически зависимости с избрани държави по основните морски пътища, Пекин може да оказва дипломатически натиск върху тях, ограничавайки достъпа на САЩ до базиране и усложнявайки усилията за изграждане на коалиция в подкрепа на отбраната на Тайван, ако Китай някога нахлуе", казва той.

Заедно с Джибути в Източна Африка, единствената военна база на Пекин в чужбина, Реам "сигнализира за нещо повече от рентабилно разширяване на китайския отбранителен периметър - за изчислено, настъпателно препозициониране със сериозни последици за Вашингтон и неговите съюзници".

Други експерти обаче отбелязват, че нивото на достъп, което НОАК получава в Реам, може да бъде много различно от това на базата в Джибути, където китайските войски могат да бъдат постоянно разположени в сухопътни съоръжения. Тази договореност би била нарушение на конституцията на Камбоджа, посочва Кох от RSIS и добавя:

"Съществуват много други видове договорености за достъп, които не са равностойни или не отговарят на истинско споразумение за база. Мисля, че много се раздухва тезата, че това е база за китайците. Не мисля, че случаят е такъв".

Камбоджа също така изглежда отворена да позволи на други чуждестранни делегации да посетят Реам - което се разглежда като част от усилията ѝ да отхвърли обвиненията, че предоставя на китайските военни изключителен достъп до военноморската база. През март миналата година японска военноморска делегация посети базата.

Сблъсъци между Китай и Филипините в Южнокитайско мореСлучаите от неделя удължават поредицата скорошни ситуации на напрежение между Пекин и Манила


"Докато не видим дали камбоджанците позволяват само на китайския флот да акостира в базата, или ще позволят и на други чуждестранни военноморски сили да акостират, не можем да стигнем до лесното заключение, че това е уредено само за изключителен китайски достъп", категоричен е Кох.

Военни последици

Но дори ако Реам няма да се използва за изключително и постоянно разполагане на китайски сили, получаването на редовен достъп до нея може да има последици за военните операции, свързани със спора за Южнокитайско море между Китай и претендентите от Югоизточна Азия.

Пекин претендира за "неоспорим суверенитет" над почти цялото Южнокитайско море и повечето от островите и пясъчните ивици в него, включително много обекти, които са отдалечени на стотици километри от континентален Китай. Филипините, Малайзия, Виетнам, Бруней и Тайван също имат свои претенции.

„Риам би осигурил на силите на НОАК допълнителна ос за атака и снабдяване в случай на конфликт в Южнокитайско море. Освен това базите на азиатския континент вероятно биха били по-лесно снабдявани, по-устойчиви и по-способни от тези, създадени на сравнително отдалечени отвоювани локации", казва анализаторът Брадфорд, но отбелязва, че съоръженията в Камбоджа не биха били "променящи играта" инструменти в борбата за Южнокитайско море:

В тила на врага: Какво цели Байдън с посещението си във ВиетнамСАЩ искат да се превърнат в „всеобхватен стратегически партньор“ на съседната на Китай държава


"Разстоянието от Реам до островите Спратли е по-голямо, отколкото разстоянието от островите Спратли до основните бази на НОАК на остров Хайнан", изчислява той, визирайки най-южната китайска провинция и спорния архипелаг в Южнокитайско море, където Пекин е изградил военни съоръжения на изкуствени острови.

Китайските сили, които действат от Камбоджа, ще трябва да прелетят над Виетнам или да се отклонят на юг, за да преминат между южния край на Виетнам и североизточния ъгъл на полуостров Малайзия, което прави тази линия на нападение уязвима за пресичане.

Но в същото време Реам позволява на китайските военноморски сили да акостират много по-близо до южната част на Южнокитайско море - важен фактор за нарастващия брой операции на Китай в индонезийското море Натуна и малайзийската икономическа зона на изключване, посочва на свой ред Карл Шустер, бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ:

"Тази нова военноморска база надхвърля настоящите изисквания на Камбоджа, но значението ѝ е по-скоро геостратегическо, отколкото чисто военно. Тя е знак за китайско-камбоджанските отбранителни отношения и засилва опасенията на Виетнам, че ще бъде обграден от Китай".