Срещата на президента на САЩ Джо Байдън с китайския президент Си Дзинпин миналата седмица поставя точка на отношенията, предизвикващи несигурност за бизнеса през последните години, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Байдън и Си се срещнаха за първи път от около година в Сан Франциско в рамките на конференцията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

"Мисля, че има консенсус, който излиза от тази среща на върха", заявява Уанг Донг, изпълнителен директор на Института за глобално сътрудничество и разбирателство към Пекинския университет. "Това, което получавате от тази среща на върха, е много ясен сигнал, че двете страни, се ангажират с това, което можем да наречем повторно свързване, в известен смисъл, на базата на реципрочност и взаимно уважение. Мисля, че това е много важно и за двете страни, а всъщност и за световната икономика."

По същество САЩ и Китай работят върху това какво означава да си сътрудничат, когато могат.

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и СиДвамата лидери са обсъдили редица въпроси – от AI до фентанил


"Мисля, че за американския бизнес надеждата е, че този нов тон може да се превърне в ново нормално състояние на икономическите отношения, в което има взаимноизгодни връзки, в които Китай играе по правилата и двете страни могат да се върнат към по-нормална икономическа основа, да отпаднат някои от тези мита и ответни мерки", казва и Джейк Колвин, президент на базирания във Вашингтон Национален съвет за външна търговия.

В разговорите си със Си Байдън не е отстъпил от въпроса за контрола върху износа, въведен от съображения за национална сигурност. Но в отчета на Белия дом се казва, че "лидерите са потвърдили необходимостта от справяне с рисковете, свързани с усъвършенстваните системи за изкуствен интелект, и от подобряване на безопасността на технологията чрез правителствени разговори между САЩ и Китай".

Двете страни се договориха също така да възстановят преговорите между военните си звена, които бяха прекъснати за повече от година.

"За бизнес общността срещата демонстрира, че пълното разделяне е в историята и че инвестициите в Китай остават допустими, поне в нечувствителни отрасли", посочва Габриел Вилдау, управляващ директор в Teneo. "Срещата сигнализира, че двамата лидери искат да избегнат низходящата спирала и да си сътрудничат там, където интересите съвпадат".

Хакери атакуваха американския клон на най-голямата китайска банкаПрограмата на LockBit беше най-широко използваният рансъмуер в света миналата година и остава популярна през 2023 г.


Администрацията на Байдън се опитва да ограничи американските инвестиции и бизнеса с китайски компании, които разработват модерни технологии, имащи отношение към военното развитие на Пекин. Но американски официални лица изтъкват, че по-голямата част от търговията и свързания с потребителите бизнес не са засегнати.

Промяна в отношението

Както и при останалите официални срещи между САЩ в Китай през тази година, срещата Байдън-Си води до действия, като например възобновяването на повече полети между двете страни - за първи път след пандемията във вторник от Пекин излита директен полет към Вашингтон.

"Чух много разкази на официални лица, от които става ясно, че личният им опит с китайските събеседници внезапно се е променил: обещания за предстоящи лицензи, които отдавна се смятаха за невъзможни, яснота относно решенията за борба с шпионажа, достъп на по-високо ниво до китайски представители на по-високо ниво, благоприятно отношение от страна на китайските медии и други подобни", коментира на свой ред Иън Бремър, президент на консултантската компания Eurasia Group.

Mastercard например в понеделник обяви, че съвместното ѝ предприятие в Китай е получило одобрение от Китайската народна банка да започне да обработва вътрешни плащания. Компанията чака почти четири години за това разрешително.

На ключова среща в САЩ: Ще пренаредят ли глобалните отношения Байдън и Си Срещата идва след поредица от дипломатически визити, целящи да разчупят леда в американско-китайските отношения


Противници или партньори

След срещата с Байдън Си говори на вечеря с висши американски бизнес ръководители, на която заявява, че основният въпрос е дали двете страни са "противници или партньори".

"Бях много обнадежден от факта, че имаше толкова много компании, които инвестираха в това САЩ и Китай да имат положителни отношения", казва управляващият директор на Blueshirt Group Гари Дворчак, който също е присъствал на вечерята. "При негативна обстановка между САЩ и Китай много от тези компании можеха да останат настрана“.

Предстоящи избори като риск

През уикенда Eurasia Group заявява, че сега е по-вероятно САЩ и Китай да станат свидетели на "управляемо влошаване" на отношенията си до края на 2024 г., а вероятността за "сериозно влошаване" е по-малка.

Но консултантската компания определя шанса за "значително подобрение" като нулев.

Президентските избори в САЩ са насрочени за ноември 2024 г. Демократично самоуправляващият се остров Тайван трябва да проведе своите през януари. Пекин смята Тайван за част от своята територия, без право на самостоятелна дипломация. САЩ признават Пекин за единственото правителство на Китай, но поддържат неофициални отношения с Тайван.

Санкциите на САЩ поставят на трупчета сделки на Nvidia в Китай за $5 млрд. Компанията настоява да направи доставки на чипове за следващата година, преди новите ограничения да влязат в сила


"Дали тази положителна атмосфера може да продължи много дълго, е под въпрос с оглед на предстоящите догодина президентски избори", казва Джин Канон, заместник-декан, професор и научен ръководител на Училището за международни изследвания към Китайския университет Ренмин.

Той определя срещата на върха Байдън-Си като "много добра", но отбеляза, че в дългосрочен план управлението на отношенията е "много трудна работа".

От дългосрочна гледна точка в китайската общественост има известни съмнения за това как постигнатият консенсус може да бъде реализиран.

Няма впечатляващи резултати

Дългогодишните проблеми за американските бизнес операции в Китай остават, а сделките продължават да не се сключват за една нощ, пише в заключение CNBC и добавя:

„Въпреки съобщенията в медиите, че китайското правителство може да използва срещата на върха между Байдън и Си като възможност за обявяване на ангажимент за възобновяване на покупките на самолетите 737 Max на Boeing, такава новина не се появи“.

"Тази среща не доведе до някакви бляскави резултати", казва Колвин. "Тя беше успешна в поставянето на основите на отношенията и задаването на нов тон за сътрудничество и за решаване на проблеми. Но мисля, че компаниите все още са фокусирани върху намаляването на риска и диверсифициране на веригите за доставки. В крайна сметка те ще вземат решенията си въз основа на реалността на място в Китай."