Нюйоркска група за граждански свободи съди президента Джо Байдън за това, че не е изпълнил задължението си съгласно международните закони и законите на САЩ да попречи на Израел да извърши геноцид в Газа.

В жалбата на Центъра за конституционни права (CCR) от името на няколко палестински групи и лица се твърди, че действията на Израел, включително "масови убийства", нападения над гражданска инфраструктура и принудително изселване, представляват геноцид.

CCR твърди, че международната конвенция срещу геноцида от 1948 г. задължава САЩ, както и други държави да използват своята власт и влияние, за да спрат убийствата, съобщава The Guardian.

"Като най-близък съюзник и най-силен поддръжник на Израел, като най-голям доставчик на военна помощ на Израел, който е най-големият кумулативен получател на американска външна помощ от Втората световна война насам, Съединените щати разполагат със средствата, за да окажат възпиращ ефект върху израелските служители, които сега извършват геноцид срещу палестинския народ в Газа", се твърди в жалбата.

Байдън в Израел: Хазартен ход с високи залозиПътуването на Джо Байдън в Близкия изток изисква баланс между подкрепата за Израел да унищожи Хамас и дълбоката загриженост за хуманитарната цена на тази операция

Искът, подаден във федерален съд в Калифорния, има за цел да забрани на САЩ да предоставят оръжия, финансиране и дипломатическа подкрепа на Израел.

В него се иска също да се обяви публично, че президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са длъжни "да предприемат всички мерки по силите им, за да предотвратят извършването на геноцидни действия от страна на Израел срещу палестинския народ в Газа".

Последици от въздушния удар в Газа: Не се предвижда прекратяване на огъняИзраелска атака по бежански лагер в Газа. Кървавите сблъсъци продължават.

CCR твърдят, че трансграничната атака на Хамас от 7-ми октомври не оправдава мащаба на израелското нападение срещу Газа.

Искът съвпада с текущото разследване на Международния наказателен съд срещу Израел и Хамас за предполагаеми военни престъпления.

Правните учени обаче поставят под въпрос лекотата на доказване на геноцид и дали президентът може да бъде принуден да признае действията на Израел за такива, информира The Guardian.

От самолетоносачи до ракети: САЩ стъпват здраво в Близкия изтокВашингтон дислоцира в региона редица високотехнологични оръжейни системи

Искът поставя в центъра на вниманието сложността на международните правни задължения, като припомня случаи от миналото, като например отказът на президента Бил Клинтън да определи като геноцид системното убийство на 800 000 тутси в Руанда през 1994 г. Съдебният иск на CCR цели търсене на отговорност и намеса в това, което според тях е разгръщаща се хуманитарна криза.

В отговор на нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, включително от страна на френския президент Макрон, израелският държавен глава Исаак Херцог заяви правото на държавата си да се защитава след нападенията от 7 октомври. Макар да признава смъртта на цивилни в Газа, той хвърля вината за трагедиите върху Хамас.

Настоящата ситуация в най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, подчертава спешната необходимост от прекратяване на военните действия, за да се гарантира безопасността и благосъстоянието на цивилното население, попаднало под кръстосан огън.