Здравословното или поне по-балансираното хранене невинаги е толкова лесно, колкото изглежда, тъй като цените на хранителните продукти водят до големи различия между богатите и бедните общности в много страни.

Британско изследване от 2023 г. - Broken Plate на The Food Foundation, публикувано през юни, установява, че здравословната храна обикновено е два пъти по-скъпа от по-малко здравословните алтернативи на база калории.

Според активистите на кампанията високите цени са намалили възможностите на много домакинства да купуват здравословна или поне по-здравословна храна, тласкайки потребителите към по-вредни, ултрапреработени варианти.

При това разделение на разходите си струва да се съсредоточим върху богатите на хранителни вещества пресни плодове и зеленчуци, които са от ключово значение за всяка балансирана диета, акцентира CNBC.

(Не)удобни храни: Възможно ли е кето диетата да ви прави депресирани?И помага ли за отслабването


Плодове и зеленчуци

Държавите в развития свят са все по-зависими от международния внос, тъй като все повече потребители изискват целогодишен достъп до тропически или извънсезонни плодове и зеленчуци. Това води до по-дълга и по-сложна глобална верига на доставки.

САЩ са един от най-големите вносители на пресни плодове и зеленчуци в света, но и голям износител. Докато обемът на производството в САЩ остава стабилен през годините обаче, вносът се е увеличил със 129% за плодовете и със 155% за зеленчуците през последните 20 години.

Според неотдавнашно проучване на University of Warwick само фиксираните разходи по веригата на доставки са довели до това, че американските потребители плащат с 40% повече за плодове и зеленчуци за период от 10 години.

„Данните много ясно показват, че има фиксирани високи разходи за пресни плодове и зеленчуци, каквито няма за други продукти", казва пред CNBC Тийс ван Ренс, един от авторите на проучването. "Този пазар е неефективен при определянето на правилните цени."

За разлика от тях, твърди ван Ренс, ултрапреработените хранителни продукти - които не са нетрайни като пресните продукти - стават все по-евтини.

Лошо ли е да пропуснете обяда? Ето какво се случва с тялото ви, когато го направите


"Нездравословната храна е евтина, защото може да се съхранява вечно. Можете да я купувате на едро, да я произвеждате на едро, да я доставяте, когато е евтино да я доставяте", казва той. "Съществува много тясна връзка между цената на храната и това колко здравословна е тя за вас."

Всъщност количеството на зеленчуците, купувани от британските семейства, е спаднало до най-ниското си ниво от 50 години насам, сочи проучването на Food Foundation.

Ребека Тоби, старши мениджър "Бизнес и инвеститори" във Фондацията за прехрана, заявява, че има голяма празнина в политиката по отношение на това как законодателите улесняват достъпа на хората до по-здравословни храни.

"Изборът е силно ограничен, когато става въпрос за това, което хората могат да купуват", казва тя.

Недостиг на работна ръка

По данни на Международната организация на труда (МОТ) работната сила в селското стопанство намалява в повечето страни по света, особено в Европа и САЩ.

Фермерството и селското стопанство вече не са желана кариера за много хора с дългите си часове и физическата интензивност на труда, който често е в отдалечени, селски райони, а заплащането е ниско.

Четири лоши сутрешни навика, които трябва да изкоренитеОще днес


С намаляването и застаряването на работната ръка развитите страни традиционно разчитат на работници, които не са местни. По този начин всеки недостиг на работници се отразява на стабилността на веригата за доставка на храни като цяло.

Проучване на Националния фермерски съюз (NFU) на Обединеното кралство установява, че само през първата половина на 2022 г. са били изгубени плодове и зеленчуци на стойност 22 млн. паунда заради недостиг на работна ръка. Съюзът заявява, че през 2022 г. са били налични 38 000 визи за сезонни работници, докато индустрията се нуждае от 70 000 работници.

Британското правителство се надява, че автоматизацията може да намали търсенето на работници мигранти. Държави със застаряващо население като Япония вече инвестират в технологии за автономно земеделие. Но автоматизацията означава повече инвестиции в оборудване за компаниите в сектора, което би могло да доведе до нови увеличения на цените на продукцията.

Фермите в САЩ също са засегнати от подобен недостиг на работна ръка, което се доказва от рязкото увеличаване на броя на визите за селскостопански работници (H-2A), които американските фермери са поискали през последните 20 години.

През 2022 г. в САЩ са сертифицирани около 371 000 временни работни места в селското стопанство, което е седемкратно увеличение спрямо 48 000 през 2005 г.

Дюнерът е най-здравословната бърза хранаСтрастта към бързото хранене често е една от причините за много „модерни” заболявания


Непредсказуемо време

Допълнително усложнение на веригите за доставки на плодове и зеленчуци е времето. Китай, Индия, Бразилия, Турция и Мексико са сред най-големите износители на плодове в света. През последните пет години всяка една от тези страни е пострадала от екстремни метеорологични явления.

През 2023 г. в Мексико се наблюдават толкова високи температури, че правителството вече извършва засяване на облаци, за да увеличи изкуствено дъждовете. В Китай през един и същи сезон се случиха едновременно опустошителни наводнения и екстремни горещини, които унищожиха реколтата и нарушиха доставките на храни.

Нов анализ на Energy and Climate Intelligence Unit установява, че изменението на климата, съчетано с влиянието на енергийните разходи, е увеличило сметките на домакинствата средно с 605 паунда (770 долара) във Великобритания. Поразително е, че на разходите, свързани с климатичните промени, се дължи 60% от това увеличение, се казва в проучването.

Какво означава всичко това?

Забавни факти за храната, за които няма да повярвате, че са верниКолко е годността на водата?


В по-общ план, според Световната банка през 2021 г. 3,14 милиарда души по света - около 42% от световното население, няма да могат да си позволят здравословна диета.

В САЩ през 2022 г. се наблюдава рекордно увеличение на цените на хранителните продукти с 11,4%, а през последните 12 месеца - с 3,4%. Средностатистическият потребител във Великобритания вече плаща с 30% повече за храна в сравнение с преди две години.

Намаляващата наличност на здравословна храна се разгръща в момент, когато процентът на затлъстяване рязко нараства в целия свят. Световната федерация по затлъстяването прогнозира, че без намеса около 51% от населението на света може да бъде със затлъстяване или наднормено тегло през следващото десетилетие, като икономическото въздействие се оценява на 4,3 трилиона долара до 2035 г.

Ван Ренс коментира, че образоването на обществеността за здравословни хранителни навици или етикетирането на хранителните продукти би било полезно само за "заможните потребители", които вече имат известна информираност за въздействието на начина на хранене върху здравето и околната среда.

"Хранителните компании преформулират продуктите си по по-здравословен начин или правителствата намаляват цените на плодовете и зеленчуците чрез субсидии - това е сценария, на който повечето хора биха обърнали внимание", добавя в заключение той.