По данни на Световната здравна организация сърдечните заболявания са една от основните причини за смъртността в глобален мащаб.

Наред с редовните физически упражнения и отказът от тютюнопушене, здравословното хранене е основният начин да се предпазите от сърдечни проблеми, припомня CNN.

Водещи експерти от Американската асоциация за предпазване от сърдечни заболявания (AHA) класират в свое ново проучване най-популярните диети, които доказано могат да подобрят сърдечното здраве.

Победителят е DASH – 100% съобразена с препоръките за здравословно хранене, полезно за сърцето.

DASH е съкращение от Dietary Approaches to Stop Hypertension (диетични подходи за спиране на хипертонията); тъй като високото кръвно налягане е основен фактор за сърдечни заболявания и инсулт.

Тази диета насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб, а се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар и сол.

Научен пробив ни доближава до вечната младостУчени съобщават, че могат както да състаряват, така и да подмладяват мишки по ускорен график

Пескатарианската диета, при която се допускат млечни продукти, яйца, риба и други морски дарове, но без консумация на месо, заема второ място с 92% съответствие с насоките на AHA.

Отличената с редица награди в областта на здравословното хранене средиземноморска диета е 89% съвместима с препоръките.

Тя препоръчва малка чаша червено вино всеки ден и не ограничава солта, обяснява водещият автор Кристофър Гарднър, професор по медицина в Центъра за изследване на превенцията в Станфорд, Калифорния, който ръководи изследователска група за изследване на храненето.

Изследванията свързват средиземноморската диета с намален риск от диабет, от висок холестерол, от деменция, от загуба на паметта, от депресия, както и с намаляване на теглото, по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Лакто-ово-вегетарианската диета, която допуска млечни продукти и яйца, но без риба и никакъв друг вид месо, е на четвърто място с 86%.

Всички тези диети имат толкова много общи черти, че могат да бъдат обединени в едно висше "ниво" на хранителни модели, смята проф. Кристофър Гарднър.

Ето какво се случва с тялото ви, когато ядете нахут всеки денЗащо тази храна е изключително полезна

Диетите с много ниско съдържание на въглехидрати, като например тази на Аткинс, както и различните кето диети, са в долното ниво на моделите на здравословно за сърцето хранене, поради това, че наблягат на червеното месо, пълномаслените млечни продукти и наситените мазнини, както и на ограничения прием на плодове и зеленчуци.

Веганската диета и диетите с ниско съдържание на мазнини, като например волуметричната, са в средното ниво на класацията, тъй като отговарят на около 78% от хранителните насоки на AHA.

Диетите с много ниско съдържание на мазнини, включващи по-малко от 10%, което се отнася за някои вегански режими (72%), и нисковъглехидратните диети като South Beach, Zone и диетите с нисък гликемичен индекс (64%) са на следващото, още по-ниско ниво по съвместимост с насоките на здравните експерти.

Добра идея ли е да ядете бадеми преди лягане? Съставът на тази ядка подсказва, че е полезна за здравето, но дали е подходяща преди сън?

Проф. Гарднър обаче уточнява, че изготвената класация е по-скоро за представителите на медицинските професии, отколкото за обикновените читатели. Целта е лекарите да се запознаят с новостите по темата за превенция от сърдечни заболявания, тъй като храненето не винаги се поставя като приоритет в Медицинските университети.

"Това е информационен протокол за лекарите. Когато питат пациента за диетата - което не мисля, че се случва толкова често - и той каже: "О, да, аз съм на палео режим. Аз съм веган. Аз съм кето или DASH", не мисля, че наистина знаят какво означава това.", допълва професорът.

Това е абсолютно вярно, потвърждава кардиологът д-р Андрю Фрийман, директор на отдела за сърдечносъдова превенция в National Jewish Health, болница в Денвър.

"Преди пет-шест години анкетирахме 1000 кардиолози и се оказа, че около 90% от тях не знаят почти нищо за храненето", обяснява Фрийман, който не е участвал в разработването на AHA. И все пак, пациентите трябва да обсъждат с лекаря начина си на хранене по време на редовните прегледи, допълва Фрийман.

Как физическата дейност влияе положително на мозъка? Когато мислим за ползите от физическите упражнения, по-рядко се замисляме за непосредствения ефект, който физическата дейност може да оказва върху най-важния орган в нашето тяло – мозъка

Според проф. Гарднър, вместо да се говори за ползите от конкретни здравословни за сърцето хранителни продукти, съветите трябва да се съсредоточат върху цялостния модел на хранене. В тази връзка той подчертава, че всяка диета в класацията е оценена така, както е предвидена да се консумира, а не както хората биха могли да правят в реалния живот.

Според д-р Фриймън, това, доколко ще предпазим сърцето си от заболявания, зависи от индивидуалната ни воля.

"Трудно е да се спазва диета в общество, което позволява ултрапреработените бързи храни като бекон и бургер например, да станат норма, а в същото време, да се иска от хората променят този основен елемент от ежедневието си", допълва той.