Кой не обича пържени картофи? Въпреки че са мазни, те си остават любими на много хора. Но честата употреба на пържени храни може да има отрицателно въздействие върху психичното здраве, сочат резултатите от изследване, цитирано от CNN.

Изследователски екип от Ханджоу, Китай, установява, че честата консумация на пържени храни, особено на пържени картофи, е свързана с 12% по-висок риск от тревожност и 7% по-висок риск от депресия, отколкото при хора, които не ядат пържени храни.

Връзката е по-силно изразена сред младите мъже и по-младите хора като цяло.

Пържените храни са известен рисков фактор за затлъстяване, високо кръвно налягане и други негативни последици за здравето, а според научна статия, публикувана в списание PNAS, тези резултати "разкриват значението на намаляването на консумацията на пържени храни за психичното здраве", посочва още CNN.

Но има и добра новина за любителите на пържените храни - експертите акцентират, че резултатите са предварителни и все още не е напълно ясно дали пържените храни са определящи за проблемите с психичното здраве, или хората, изпитващи симптоми на депресия и тревожност, по-често се насочват към пържените храни.

В проучването участие взимат 140 728 души в продължение на 11,3 години. След изключване на участниците, диагностицирани с депресия през първите две години, при тези, които са консумирали пържени храни, са установени общо 8 294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия. Конкретно при пържените картофи е установено, че увеличават с 2% повече риска от депресия в сравнение с пърженото бяло месо, например.

Проучване: Витамин D подсилва мозъка. Ето в кои храни се съдържа най-многоТой предпазва от Алцхаймер и други деменции
"Човешкият компонент на това проучване може да показва точно това, което твърди - че по-високият прием на пържена храна увеличава риска от тревожност/депресия", заявява в коментар за CNN д-р Дейвид Кац, специалист по здравословен начина на живот, който не е участвал в проучването. "Въпреки това причинно-следствената връзка може да бъде и обратната - хората с тревожност/депресия по-често се обръщат към утешителната храна, за да получат някакво облекчение".

Кац е основател на неправителствената организация True Health Initiative, която обединява глобална група експерти, посветени на основаната на доказателства медицина за начина на живот. Според тях нездравословната храна и лошите хранителни навици могат да понижат настроението на човека и да доведат до влошаване на психичното му здраве, както е установено във въпросното проучване на учените от Ханджоу.

Защо пърженото води до депресия

Изследователите предполагат, че акриламидът, химическо вещество, образуващо се по време на процеса на пържене, особено в пържените картофи, има отношение към по-високия риск от тревожност и депресия. Те са провели опити с риби “зебра”, които показват, че продължителното им излагане на това вещество ги кара да прекарват повече време в тъмните зони на аквариума. А това е често срещан признак за по-високо ниво на тревожност при тях.

Тестовете са показали и намален интерес към изследване на средата, която обитават, както и към общуването с други риби, въпреки че е известно, че “зебрите” по принцип се движат в пасажи.

"Вероятно “зебрите” са били избрани, защото вече е известно, че са уязвими към токсичността на акриламида, и защото поведенческите им реакции на тревожност са установени и последователни, което предлага източник както на биологични, така и на поведенчески данни", казва Кац пред CNN.

Д-р Уолтър Уилет на свой ред заявява, че резултатите "трябва да се разглеждат като много предварителни, особено по отношение на връзката между пържената храна и акриламида, от една страна, и депресивните състояния - от друга".

10 безценни антиейдж храниТе не са извор на младостта, но ще ви помогнат да изглеждате страхотно
"Ефектите върху здравето от пържената храна зависят до голяма степен от това каква храна се пържи и какъв вид мазнина се използва", казва Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве T.H. Chan. "Пържените картофи будят загриженост по отношение на възможните ефекти върху настроението, тъй като могат да предизвикат големи скокове на кръвната захар и след това хормонални реакции на тези скокове. Тези скокове обаче частично могат да бъдат притъпени в зависимост от мазнините, които използваме."

Уилет също така отбелязва, че акриламидът не се образува само при пържене. Той се съдържа в кафето, заради изпичането на зърната, и в препечените филийки, защото "загряването на въглехидрати заедно с протеини води до това".

Не на последно място, той посочва, че “данните за “зебрите” е трудно да се интерпретират по отношение на човешкото здраве, защото ние очевидно сме доста различни".

Тревожността и депресията се увеличават

Изследователят от Университета в Джъдзян - Ю Джан, автор на изследването, заявява пред CNN, че "няма нужда да се паникьосваме от неблагоприятните ефекти на пържената храна". Но поддържането на здравословен начин на живот и намаляването на консумацията ѝ може да бъде полезно за психичното здраве в допълнение към цялостното здравословно състояние.

Изследователите посочват, че напоследък се наблюдава нарастване на случаите на депресия и тревожност в световен мащаб, като през 2020 г. те скачат съответно с 27,6% и 25,6%. В допълнение към това Световната здравна организация изчислява, че повече от 5% от възрастните в световен мащаб страдат от депресия.