Промишлеността в еврозоната завърши 2023 г. със спад през декември за 18-и пореден месец, според проучване, което не дава признаци за предстоящо силно възстановяване на икономиката.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI), изготвен от S&P Global, се повиши до 44,4 пункта през декември спрямо 44,2 пункта през ноември, но остана твърдо под границата от 50 пункта, разделяща ръста на активността от свиването.

Предварителната оценка беше, че няма да има промяна спрямо ноември.

Индексът за измерване на производството, който се включва в съставния PMI индекс и се счита за добър показател за състоянието на икономиката, се понижи до 44,4 спрямо окончателните данни от 44,6 през ноември, но надхвърли експресната оценка от 44,1, допълва Reuters.

Хиляди излязоха на протест в Брюксел с искане за по-добри заплати и услуги Протестът се проведе по време на преговорите на ЕС за новия Пакт за стабилност и растеж, който има за цел да ограничи дълга и дефицита на страните членки

Песимистичната тенденция силно насочва към свиване на БВП на еврозоната през последното тримесечие, заяви главният икономист на Хамбургската търговска банка Сирус де ла Рубия.

Според официалните данни икономиката на блока се е свила с 0,1% през третото тримесечие, така че свиване през второто би отговаряло на определението за рецесия.

"На фона на непрестанния спад в производствения сектор на еврозоната PMI индексът показа слабо подобрение в сравнение с ноември. Това очертава мрачна картина за еврозоната и би означавало, че през третото тримесечие тя е навлязла в рецесия", заяви де ла Рубия.

Според анкета на Reuters от началото на декември, 20-те държави от еврозоната ще преживеят кратка и плитка зимна рецесия.

Рецесия на хоризонта: Бизнес активността в еврозоната продължава да спадаВсе пак темповете на спад се забавят

Продължаващият спад на новите поръчки все пак се облекчи умерено през миналия месец, но остана под 50, както и през цялата 2023 г. Подиндексът се повиши до 42,0 от 41,5.

"Вялостта на новите поръчки отстъпва почти толкова бързо, колкото и през предходния месец", добави де ла Рубия.

Голяма част от активността през декември бе породена от завършването на стари поръчки и подсказа, че производителите не очакват скорошен обрат, a фабриките продължават да съкращават персонала за седми пореден месец.