Основните борсови индекси в САЩ постигнаха печалби в петък, но все пак завършиха първата седмица на 2024 г. надолу след спад на големите технологични акции.

S&P 500 регистрира понижение от 1,5%, прекъсвайки деветседмична печеливша серия. Dow Jones Industrial Average падна с 0,6%. Технологичният Nasdaq Composite загуби 3,2%.

Няколко от големите технологични имена, които водеха пазара нагоре през 2023 г., започнаха новата година с колебание.

Акциите на Apple паднаха с 5,9%, след понижение на рейтинга им от анализатори в Barclays.

Акциите на Amazon.com загубиха 4,4% за седмицата, а акциите от клас А на Alphabet спаднаха с 2,8%.

BYD vs. Tesla: Сблъсък на два бизнес модела с неясен изход През 2011 Мъск се присмива на BYD, но в края на 2023 китайският производител успя да детронира неговата компания

Tesla също падна с 4,4% след като във вторник публикува данни, които показаха, че китайската BYD я е изпреварила като най-големият продавач на електрически превозни средства на тримесечна база.

BYD съобщи за продажба на повече от 526 000 напълно електрически превозни средства през четвъртото тримесечие на 2023 г., в сравнение с продажбите на Tesla от близо 485 000.

Загубата на EV короната оказва нов натиск върху Tesla, която е в ценова война с китайски конкуренти на най-големия автомобилен пазар в света.

В петък Tesla изтегли 1,6 милиона автомобила в Китай, за да направи корекции на своята система за автопилот, което засяга повечето от превозните средства, които компанията е продала в страната.

Акциите на технологичните компании започнаха 2024 с разпродажбаВ САЩ само индексът Dow Jones Industrial Average завърши на зелено, стигайки до рекордните 37715,04 пункта

За някои инвеститори не е изненада, че технологичната група показва слабост след отличното си представяне миналата година.

Акциите на т. нар. Великолепна седморка, която включва още Meta Platforms, Microsoft и Nvidia, представляват повече от 60% от общата възвръщаемост на S&P 500 през 2023 г., според S&P Dow Jones Indices.

Негативни новини тази седмица имаше и около производителя на принтери Xerox, който заяви в сряда, че ще намали работната си сила с 15% (над 3000 служители), тъй като се стреми да стабилизира основния си бизнес чрез реорганизиране на оперативния си модел. Акциите на компанията се сринаха в сряда с 12%.

Възход, падение и ново начало: Как Peloton поправя грешки за милиардиНовият изпълнителен директор Бари Маккарти постави началото на агресивен план за обрат и нова ера на фискална строгост

На другия полюс бяха акциите на Peloton Interactive, задвижени нагоре от новината за ново партньорство с TikTok. Продавачът на фитнес велосипеди създава център за съдържание за тренировки #TikTokFitness в популярната видео платформа за кратки формати, като това е първият път, в който ще произвежда персонализирано социално съдържание за партньор, извън собствените си канали.

Акциите на Peloton скочиха с 14% в четвъртък и добавиха 9,6% в петък.

Лошият старт на акциите през 2024 предизвиква песимизъм за възвращаемосттаКогато S&P 500 спадне през януари, средната му възвръщаемост за останалата част от годината се свива

В петък последният месечен доклад за работните места в САЩ показа, че икономиката на САЩ е добавила 216 000 работни места през декември, повече от прогнозите на икономистите. В същото време ревизиите показаха, че работодателите са добавили по-малко позиции през октомври и ноември, отколкото се очакваше по-рано.

Като цяло докладът не дава ясен сигнал кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти, посочва The Wall Street Journal. Представители на централната банка сигнализираха, че очакват понижаване на лихвите тази година, но с по-малко намаления, отколкото залагат много инвеститори.

Tрейдърите анализираха и по-слабия от очакваното индекс на дейността на услугите на Института за управление на доставките, който е паднал до 50,6 през декември спрямо 52,7 през ноември.

Пазарът на труда в САЩ остава силен, оспорва очакванията за по-гълъбов ФедРаботните места са се увеличили с 216 000 през декември, много по-високо от очакваното

На дневна база индексите се повишиха, като S&P 500 спечели 0,2%, Dow Industrials добави 0,1%, или около 26 пункта, Nasdaq Composite също напредна с 0,1%.

Финансовите и комуналните групи водеха печалбите сред 11-те сектора на S&P 500. Свързаните с основните потребителски продукти и акциите на недвижимите имоти загубиха позиции.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши до 4,041% от 3,990% в четвъртък.

Ще стимулира ли Великолепната седморка американските акции и през 2024?Най-големите компании в САЩ повишиха пазарната си капитализация с между 50% и 240% тази година

Отвъд океана Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% в петък, хонконгският индекс Hang Seng падна с 0,7%, а японският Nikkei 225 междувременно добави 0,3% за деня.

Следващата седмица може да предложи нова посока за акциите, когато инвеститорите получат нови данни за инфлацията в потребителските и производствените цени.

Уолстрийт ще следи и сезона на печалбите, който започва с отчетите на JPMorgan Chase, UnitedHealth и Delta Air Lines. Анализаторите прогнозират, че печалбите на компаниите от S&P 500 са нараснали с 1,3% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, според FactSet.