През 2023 г. молбите за обявяване в несъстоятелност в САЩ са нараснали с 18% заради по-високите лихвени проценти, по-строгите стандарти за отпускане на кредити и преустановяването на действието на много мерки от времето на пандемията, сочат данни, публикувани в сряда. Въпреки това обемът на делата за несъстоятелност остава много под нивото, наблюдавано преди избухването на COVID-19, пише Reuters.

Общият брой на подадените молби за обявяване в несъстоятелност - включващи търговски и лични - се е увеличил до 445 186 през миналата година от 378 390 през 2022 г., според данните на доставчика на данни Epiq AACER.

Подадените молби за търговска реорганизация по глава 11 за предприятия са се изстреляли със 72% до 6 569 от 3 819 предишната година, се казва още в доклада.

Държавният дълг на САЩ удари нов исторически връх - 34 трлн. долараЗа 10 години плащанията на лихви ще са по-големи, отколкото тези за развойна дейност и образование, взети заедно


Потребителски заявки са се увеличили с 18% до 419 55 от 356 911 през 2022 г.

За последния месец на годината общият брой на подадените молби е спаднал до 34 447 от 37 860 през ноември, въпреки че е нараснал с 16% спрямо предходната година.

Очаква се броят на делата за несъстоятелност да продължи да се покачва през 2024 г., въпреки че все още ситуацията е далеч от тази през 2019 г., когато са подадени 757 816 искания за несъстоятелност.

"Както и очаквахме, през 2023 г. видяхме, че новите заявления се увеличават спрямо 2022 г., като броят им реално се нормализира спрямо нивата преди пандемията", казва Майкъл Хънтър, вицепрезидент на Epiq AACER. "Очакваме увеличението на подадените молби за защита от фалит от потребители и търговци да продължи и през 2024 г. предвид края на пандемичните стимули, увеличените разходи за заеми, по-високите лихвени проценти, нарастващите нива на просрочие и близките до историческите нива на задлъжнялост на домакинствата."

Пет причини за оптимизъм за американската икономика От охлаждане на инфлацията до по-високи заплати - анализаторите са оптимисти за американската икономика


В края на третото тримесечие дългът на домакинствата в САЩ възлиза на рекордните 17,3 трлн. долара, според данни на Федералния резерв на Ню Йорк. Тези данни показват, че процентът на просрочените задължения също се повишава, но остава под равнището отпреди пандемията.

Финансовите условия за бизнеса и домакинствата в страната се затегнаха значително през последните две години заради агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед с цел ограничаване на инфлацията. Лихвите по ипотечните кредити например през втората половина на миналата година са достигнали най-високите си стойности от началото на века.

Добрата новина за американците е, че разходите по заемите и цялостните финансови условия се облекчават през четвъртото тримесечие на 2023 г., след като Фед сигнализира, че приключва цикъла на повишаване на лихвените проценти.