Шест държави спечелиха титлата на най-мощните паспорти за 2024 г. – всички те предоставят безвизово пътуване до 194 от 227 дестинации.

Четири членки на ЕС си поделят короната със Сингапур и Япония като паспорти номер едно в тримесечния Henley Passport Index.

Това са: Испания, Германия, Франция и Италия.

Двете азиатски държави доминират в индекса през последните пет години.

На второ място са Южна Корея, Финландия и Швеция с безвизов достъп до 193 дестинации.

На трето са Дания, Ирландия, Нидерландия и Австрия.

Обединеното кралство се изкачва с две позиции до четвъртото място.

Австралия и Нова Зеландия заемат пето и шесто място, а САЩ запазват седмото място, допълва CNBC.

Да посетиш над 100 държави с един от „най-слабите“ паспорти в светаПрез октомври пътешественичката Малиха Фейруз бе удостоена с наградата NomadMania за това, че е успяла да стигне толкова далеч с бангладешки паспорт – осмият най-слаб в света според Henley Passport Index

Класацията се извършва въз основа на данни, предоставени от Международния орган за въздушен транспорт (International Air Transport Authority, или IATA), който класира световните паспорти въз основа на броя на дестинациите, до които притежателите им имат достъп без предварителна виза.

Ето кои са най-влиятелните паспорти в света и броя на дестинациите, които може да посетите с тях:

Сингапур 194

Япония 194

Германия 194

Италия 194

Испания 194

Франция 194

Финландия 193

Южна Корея 193

Швеция 193

Австрия 193

Дания 192

Нидерландия 192

Белгия 191

Люксембург 191

Норвегия 191

Португалия 191

Обединено кралство 191

Общата тенденция е към по-голяма свобода на пътуване, като средният брой дестинации, до които пътниците могат да имат достъп без визи, почти се е удвоил от 58 през 2006 г. до 111 през 2024 г., обяснява Кристиан Каелин, председател на Henley & Partners.

Въпреки това той отбелязва, че разликата в глобалната мобилност между хората в горната и долната част на индекса е "по-голяма от всякога".

Парти в Канкун, ски в Канада: Къде да избягате, ако ви писне от ЕвропаВижте седем дестинации, в които чужденците от Европа могат да останат най-дълго само с туристическа виза

От една страна, паспортите на държавите с най-висок рейтинг позволяват да се пътува до още 166 дестинации без виза в сравнение с Афганистан, който има достъп само до 28 държави и е на последно място в класацията.

Обединените арабски емирства са "най-големият изкачващ се" в индекса през последното десетилетие, от 55-то място през 2014 г. на 11-та позиция, се посочва в доклада.

Сред другите забележими подобрения в мобилността са Украйна и Китай, които са се изкачили с по две позиции през последната година. Китай заема 62-ро място, а Украйна е вече на 32-ра позиция.