Животът след десетилетие може да е по-добър, но перспективите зависят от самите нас.

Това се казва в новия годишен доклад на Ikea Life at Home Report.

Компанията за мебели предлага три уникални концепции за живота през 2030 г., базирани на данни за това как живеят хората по света и по-специално какво харесват, очакват и от какво се нуждаят в дома си.

Докладът е едновременно преглед на начина, по който живеем днес и възможност за Ikea да екстраполира днешните тенденции към бъдещите.

"Никой не знае какво точно ще бъде бъдещето, затова мислим кои са потенциалните траектории, които изглеждат различно", казва Мария Джансън, ръководител на отдела за глобално прогнозиране на Ikea.

Това, което обединява прогнозите, са две тревожни тенденции: Все по-непредсказуем екологичен и политически климат, и системи с изкуствен интелект, които всеки ден се оказват все по-умели в извършването на човешка работа, допълват от FastCompany.

Не правете това вкъщи: Най-отблъскващите тенденции в обзавежданетоМебелите с жълто-златен обков например, се харесват на повечето хора, но това не ги прави луксозни. Тази концепция крещи единствено „вижте ме, скъп съм“ и навява полъх на нещо старо и отминало

Дом в движение

Първата концепция на Ikea за живота през 2030 г. е "домът в движение".

Тя се фокусира върху млад мъж на име Джин, който живее в Сеул на брега на морето, но поради наводнения е временно преместен в апартамент капсула в планината.

Джин е свикнал да се мести, за да бяга от водата и топлинните вълни (вече виждаме "градове гъби", които се проектират за наводнения).

За него усещането за дом е "персонализиран съветник с изкуствен интелект". Той управлява разходите и сложността на пътуването, когато границите се отварят и затварят спорадично и осигурява "това, което бихме възприели като изкуствено чувство за принадлежност".

"Домът се превръща в този пашкул за безопасност и сигурност и вие ставате зависими от цифровата инфраструктура и системи", допълват от Ikea.

Ако тази концепция звучи много подобно на това, което преживяхме по време на пандемията, не е случайно. Тази визия е в съответствие с констатации от доклада на Ikea за 2021 г.

Когато човекът си тръгне, природата се завръща. 10 места, които го доказватОпитът показва, че ако на природата се даде шанс, тя се възстановява

Устойчива общност

Ikea установява, че една пета от хората биха искали да живеят чрез собствена енергия и да отглеждат сами храната си.

Вече виждаме как се развиват общности около домове за възрастни хора и специализирани соларни микромрежи.

В бъдеще Ikea си представя как хората биха могли да избегнат социалната фрагментация, като живеят със свои връстници и използват биодизайн, за да направят тези общности устойчиви и до голяма степен самодостатъчни.

В техния пример разведена жена на име Анджела се присъединява към жилищен колектив само за жени в Масачузетс.

Тя усвоява умения като заваряване, помага за разработването на анаеробни ферментатори за отпадъци в общността и инсталира биосоларни тапети от водорасли за производство на енергия в жилищните помещения.

Чатбот заменя кол центъра на IKEA, служителите стават интериорни дизайнериОт 2021 г. насам са обучени 8500 души, докато Billie е обработил 47% от клиентските запитвания

Домът като микросистема

В последната концепция на Ikea се запознаваме с Джейми, небинарна учителка с двама партньори и две деца, която живее във фермерска къща в Швеция.

Това е идиличен живот, но семейството на Джейми трябва да спазва много правила благодарение на новите правителствени разпоредби, които изискват хората да живеят в хармония с околната среда.

Ikea представя своя "отгледан дом" като екологично чиста ферма. Подовете и кухненските повърхности са самопочистващи се.

Гайа, изкуственият интелект на дома, може да изглежда като полезен асистент (или Биг Брадър), тъй като анализира всичко - от покупките на хранителни продукти до използването на енергия.

А когато семейството има гости - рядкост в епохата с по-малко пътувания, Джейми принтира 3D допълнителни мебели от гъбени съединения, защото никой не притежава излишни предмети.

Студентско общежитие с 36 апартамента ще е най-големият 3D строеж в ЕвропаПарцелът за строежа представлява бивша промишлена площадка за месопреработка и е в близост до кампуса на VIA University College

Всъщност, визията на Ikea за устойчива общност с тапетите от водорасли не се различава много от нейния дом с 3D отпечатани мебели от гъби.

И в двата сценария хората се справят, въпреки че са до голяма степен изолирани, правят невероятни жертви, докато попиват от местните ресурси, за да поддържат по-добре планетата.

"Резултатът е един и същ, макар че идва от различни контексти и създава различно усещане за хората, които биха били част от тези светове в бъдещето", отбелязват авторите на доклада.