Американката Лора Минтън сбъдва мечтата си за живот в Италия.

През март миналата година тя си купува жилище за 57 000 евро в Мусомели, малко градче в Сицилия.

Днес вече притежава три имота на острова, а до края на месеца приключва покупката на четвърти.

Сега тя помага на други хора да планират преместването си в Италия. Минтън и сестра ѝ Лиза описват пътуванията си, свързани с покупката и ремонта на имоти в блога The Amateurs Abroad.

Преместването в чужбина (особено в Италия) е популярна тенденция и Минтън разказва пред Business Insider, че получава толкова много запитвания за помощ, че започва да се занимава с консултации относно преместването.

Отговаря на въпроси, помага за намирането на жилища, изпраща видео турове на имоти или отива на обиколки с потенциалните купувачи. Освен това, съветва коя виза е най-подходяща и споделя познанията си за местните региони и населени места.

Пасторални градчета търсят нови жители и плащат, за да се преместите тамПрограмите за насърчаване на чужденци чрез субсидии не са новост, особено за райони със застаряващо население

Ето три съвета как преместването ви да мине гладко и безпрепятствено, ако сте твърдо решени да ставате жители на Ботуша.

Италия е голяма, затова проучете добре

Регионите в Италия имат много различни характеристики.

"Трябва да разберете в какъв регион искате да отидете и можете да направите проучване, за да усетите това", казва Минтън.

"Северна Италия обикновено е по-скъпа, има по-студен климат и по-големи градове. Това ли искате?"

Разбира се, можете да разберете какво ви харесва, като посетите различни райони. Но ако нямате възможност да пътувате, Минтън ви предлага да разгледате групи във Facebook и да потърсите агенти за недвижими имоти.

Предварително стеснете кръга на търсенията си и дайте на агентите за недвижими имоти достатъчно информация, за да разберат, че имате сериозни намерения да се преместите, а не просто да оглеждате.

Градът на зеленото злато предлага до 30 000 евро, ако се преместите тамРазположен в залива на Саленто, Презиче-Акуарика е определено като едно от най-красивите места в Италия

Уловките при жилищата за 1 евро

В стремежа си да съживят слабо населени райони, по-малки градове и села в Италия предлагат жилища, които се нуждаят от ремонт, само срещу 1 евро.

Макар да изглежда неустоимо като цена, процесът на привеждане на имота в състояние, годно за живеене, може да отнеме известно време и да погълне значителни средства.

Изоставеният имот може да не е снабден с електричество или комунални услуги. Според Минтън, възстановяването на електричеството може да отнеме седмица, а на водата - до месец.

Можете да наемете архитекти или изпълнители, които да направят обход и да проверят за проблеми, но няма да разберете напълно какво не работи, докато не бъдат пуснати отново комуналните услуги.

Всеки иска къща за 1 евро в Италия: Ето какво се случва след покупкатаКогато италианските села започнаха да разпродават къщи на цената на чаша кафе, повечето чужденци приеха това като забавен лов на имоти. Но за някои то се оказва пълна промяна в живота

Задължително обърнете внимание на това, какво е правено с имота преди и се уверете, че всичко съответства на документите.

"Ще получите плановете и изведнъж ще се появи допълнителна стена или прозорец, а вие трябва да получите разрешение за тези неща, точно както се прави в Щатите", казва Минтън.

Също така, странност в процеса на закупуване на жилище в Италия е, че може да не получите всичко, което виждате при първата си обиколка. Често се случва продавачите да вземат със себе си уреди и обзавеждане.

"Повече от половината от случаите кухнята я няма или ви оставят няколко некачествени уреди. Така че в къща за 50 000 долара, се оказва, че кухнята остава за допълнителни 3 000 долара, а полилеите и вграденото осветление си заминават със собственика. Така че, усещането е сякаш получавате разглобена кола."

Двойка реставратори купи развалина от 14-ти век и я превърна в къща мечта Имотът се намира в Италия, а ремонтът е отнел 4 години

Следете валутните курсове

Ремонтът на кухнята в Италия е евтин в сравнение със САЩ – Минтън е ремонтирала две кухни за 5500 евро, но е важно да сте сигурни кога доларът е най-евтин.

"Най-същественото нещо преди закупуването на къща, е да следите валутния курс, за да преведете парите в изгоден момент", казва Минтън.

Докато е в Италия, тя използва многовалутна сметка Wise, за да конвертира парите си бързо, така че да може да се възползва от постоянно променящите се курсове. Това ѝ помага да спести хиляди долари при голяма покупка като жилище.

"Ако бях изчакала да затворя сделката шест месеца по-късно, щях да загубя над 6000 долара само от обменния курс. Това са много мебели и декорации.", казва Минтън.