UBS ще закрие между 3 000 и 5 000 работни места като част от мерките за намаляване на разходите, за да компенсират свиващата се печалба, докато конкурентната й швейцарска банка Credit Suisse може да обяви съкращения на 1 000 – 2 000 работни места, информира Der Sonntag.

UBS планира да закрие 900 работни места в информационните технологии, заедно с още между 2 000 и 4 000 работни места в инвестиционното си подразделение и други централни функции според изданието.

От UBS, която трябва да обяви резултатите си за третото тримесечие на 30 октомври, засега отказват коментар.

Големите банки в цял свят намаляват разходите си, докато се борят с новите капиталови изисквания, слабия ръст на световната икономика и ниските обеми на търговия с акции.

В швейцарските медии през последните седмици има сериозни спекулации, че двете основно банки в страната ще обявят и съкращения на служители заедно с финансовите си резултати.

Информацията на Der Sonntag за евентуалните съкращения в Credit Suisse контрастира с тази на SonntagsZeitung, който, позовавайки се на анонимни източници, твърди, че Credit Suisse няма да обяви големи съкращения или други драстични мерки при обявяването на резултатите си на 25 октомври.

Credit Suisse, която отказва коментар по написаното и от двете издания, обяви намаляването на разходите с допълнителни 1 млрд. швейцарски франка за второто тримесечие, след като достигна предишния си таргет за намаляване на разходите с 2 млрд. франка предварително.

При първоначалния план за намаляване на разходите с 2 млрд. франка Credit Suisse искаше да закрие 3 500 работни места. От банката обявиха, че общият брой на служителите й е намалял с 1 500 от края на 2011 г. до 48 200 в края на юни.