Юрген Клоп неочаквано съобщи, че ще се оттегли от поста мениджър на футболния отбор Ливърпул в края на този сезон, съобщи клубът в петък.

Харизматичният немски треньор се присъедини към легендарния клуб през 2015 г., като по време на мандата му отборът спечели Европейската шампионска лига през 2019 г. и титлата във Висшата лига на Англия през 2020 г.

По времето на Клоп Ливърпул спечели също така Купата на Англия, Световното клубно първенство на ФИФА, Суперкупата на УЕФА.

56-годишният Клоп, който преди беше мениджър на германския Борусия Дортмунд, заяви, че се чувства изчерпан, добавяйки: „Знам, че не мога да върша работата отново и отново, и отново, и отново.“

В официалното си изявление, публикувано на Liverpoolfc.com, той казва още:

„Обичам абсолютно всичко в този клуб, обичам всичко в града, обичам всичко в нашите привърженици, обичам отбора, обичам персонала, обичам всичко. Но фактът, че вземам това решение, ви показва, че съм убеден, че трябва да го взема.

След годините, които прекарахме заедно и след цялото време, което прекарахме заедно, и след всички неща, през които преминахме заедно, уважението и любовта ми към вас нарасна, и най-малкото, което ви дължа, е истината – и това е истина."

Отборът на Ливърпул е собственост на Fenway Sports Group, американски конгломерат, основан от Джон Хенри, под чийто чадър са още бейзболният Boston Red Sox, Pittsburgh Penguins от Националната хокейна лига и RFK Racing от NASCAR.

Бързай бавно: Защо лидерите трябва да карат хората си да намалят темпотоВсяка компания иска да прави нещата възможно най-бързо. Но има моменти, когато трябва да натиснете спирачките

В отговор на новината, президентът на Fenway Sports Group Майк Гордън каза: „Бих искал да изразя нашата дълбока признателност към Юрген. От само себе си се разбира, че ще сме много тъжни от загубата на не просто мениджър от такъв калибър, а човек и лидер, към когото изпитваме огромно уважение, благодарност и обич. В същото време ние напълно уважаваме неговите желания и причините, поради които е решил настоящият сезон да бъде последният му в Ливърпул.“

Клоп замени Брендън Роджърс през октомври 2015 г., когато Ливърпул се намираше на 10-о място във Висшата лига. През следващата година Клоп изведе клуба до четвърто място в първия си пълен сезон начело.

Оттогава той превърна отбора във вечен претендент за титлата, а самият той се превърна в култова икона в британския град.

Ливърпул е най-успешният клуб в английския футбол по брой награди с 68 трофея за своята 132-годишна история.

Клоп има да спечели още много мачове през този сезон, като наследникът му все още не е обявен.

„Аз съм като истинска спортна кола – не най-добрата, но доста добра – и все още мога да карам със 160, 170, 180 мили в час. Но аз съм единственият, който вижда, че броячът на резервоара намалява“, казва Клоп в интервю за клубния сайт.

„Външният свят не вижда това, което е добре, така че продължаваш, но след това имаш нужда от почивка. В този случай трябва да отидеш до бензиностанцията.“