Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2023 г. са 649.1 хил. или със 7.3% повече от декември 2022 година.

Това става явно от актуалните данни на НСИ, публикувани днес.

Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели - почивка и екскурзия, служебна и други цели.

Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към:

  • Турция - 173.7 хил.,
  • Гърция - 119.1 хил.
  • Румъния - 62.5 хил.
  • Сърбия - 59.4 хил.
  • Германия - 42.1 хил.
  • Република Северна Македония - 25.7 хил.
  • Австрия - 21.9 хил.
  • Италия - 20.6 хил.
  • Обединено кралство - 18.8 хил.
  • Испания - 13.4 хиляди
  • Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 44.8%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 33.5%, и със служебна цел – 21.7%.

    Дестинациите, за които туристите ще плащат повече през 2024 г.Приходите, генерирани от тези данъци, се използват за поддържане на туристическите обекти и съоръжения, както и за опазване на природните ресурси

    През декември 2023 г. посещенията на чужди граждани в България са 785.4 хил. или с 3.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

    Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 6.6%, и други - с 2.3%, докато тези със служебна цел намаляват с 0.7%. Транзитните преминавания през страната са 36.5% (286.5 хил.) от всички посещения на чужди граждани в България.

    Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 52.8% от общия брой чужди граждани и достига 414.6 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 38.2%, и Гърция - 30.4%.

    Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ 1 са 314.6 хил., или 40.1% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 162.0 хил. или 51.5% от посещенията в тази група.

    Най-безопасните държави за туризъм през 2024 г.Въпреки класирането, то не означава, че всяка част на страната е безопасна, нито пък отчита потенциални природни бедствия, отбелязват авторите на доклада

    Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Турция - 162.0 хил., Румъния - 158.3 хил., Гърция - 126.1 хил., Украйна - 52.3 хил., Сърбия - 42.3 хил., Германия - 34.5 хил., Република Северна Македония - 34.3 хил., Италия - 22.2 хил., Обединено Кралство - 15.7 хил., Австрия - 12.8 хиляди (

    Преобладава делът на посещенията с други цели - 57.3%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия - 29.0%, и със служебна цел - 13.7%.

    При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на Евростат.

    Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане в посетеното място.

    От Orient Express La Dolce Vita до NostalChic: Ренесанс на жп пътешествиятаТърсенето на високоскоростни влакове, луксозни маршрути и дневни и нощни влакове на дълги разстояния се увеличава по цял свят

    Целите на посещение в дадена страна могат да бъдат:

    • екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически

    забележителности, спортни мероприятия и др.);

    • гостуване (при близки или познати);

    • служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.);

    • други (образование, лечение и др.).

    Статистическите данни за пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужди граждани в България са получени на базата на месечна информация от Министерството на вътрешните работи (МВР) и извадково изследване на НСИ сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

    Данните за броя на пътуванията на граждани от Европейския съюз представляват оценки на

    базата на информация от МВР и летищните власти. Данните за влезлите в страната граждани на „трети страни“ са получени директно от МВР.

    Данните за целите на пътуванията са получени въз основа на регулярно провежданото от НСИ месечно извадково изследване сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.