2022 г. определено беше годината на завръщането към масовия туризъм, включително към полетите.

Пикът на търсене през изминалата година е стъпаловиден, като българите са летели най-много през лятото и през есента за т. нар. city break, показват данните на платформата за планиране на пътувания – eSky.bg.

Българите също така са пътували много повече през периода септември-ноември 2022 г., в сравнение със същия период на 2021 г. и дори 2019 г.

Проучване за eSky.bg, проведено от GfK, показва, че 45% от българите предпочитат т. нар. city break (градска почивка за кратък период в европейски град), като броят на city break пътуванията е по-висок от този на по-дългите почивки. Най-желаните дестинации за 2022 г.

Германия е страната, до която са пътували най много българи през изминалата година (24%), а второто място си поделят Обединеното кралство и Италия (17%).

Веднага след това се нарежда Испания, следвана от Нидерландия, а Австрия и Франция си споделят петото място.

Гърция, Белгия и Румъния са следващите в класацията като споделят дял от около 4%, според данните на eSky.bg.

Пътникът, съчетаващ работа и почивка, е новият любимец на авиоиндустриятаТъй като корпоративните пътувания не са се възстановили напълно, сектора все по-често разчита на т.нар. “bleisure” пътници


Тенденцията на закупуване на самолетните билети по-отрано се завръща През 2022 г. българите са резервирали своите пътувания сравнително по-рано – около 35 дни преди заминаването за полети в Европа и около 40 дни за междуконтинентални полети. През 2021 г. периодът за организиране и резервиране е средно около 30 дни за полети в Европа и 33 за междуконтинентални полети. Данните от eSky.bg показват, че само за една година българинът увеличава периода си от резервирането на почивката до самото пътуване с близо една седмица.

Зимна градска ваканция: Петте най-добри места в ЕвропаЗаменете парковете, плажовете и музеите, пълни с потни туристи през лятото, с приказно осветени улици, греяно вино и канелени сладки

Миналата година цените на самолетните билети са се увеличили с около 29% спрямо 2021 г., което се дължи главно на увеличението на цената на авиационното гориво, в резултат на войната на Русия в Украйна.

Най-голямото увеличение на цените е регистрирано в сегмента на междуконтиненталните пътувания, като средната цена на самолетен билет е с 35% повече. Най-малко са поскъпнали международните полети, т.е. в рамките на Европа, средно с 24%.

В отговор на увеличението на цените, авиокомпаниите през миналата година стартираха редица промоции, за да направят пътуването достъпно. През 2022 г. година българите по-често, отколкото през предходните години, са избирали да летят с редовни авиокомпании, чиито цени понякога са сходни с тези на нискотарифните превозвачи, но включват ръчен багаж и напитки или закуски, предлагани на борда, съобщават още от eSky.bg.