Градовете са нашето колективно бъдеще – техните жители, инвеститори и посетители се нуждаят от обективни класации, а не само от проучвания.

Best Cities на Resonance Consultancy предлага точно това – холистичен подход, който показва кои фактори наистина правят градовете привлекателни като места за живот, работа, култура и туризъм.

Резултатът е класация, която включва 100 града с население над един милион жители, оценени по множество фактори – от нивата на безопасност и заетост до качеството на живот и степента на културно многообразие.

Първата десетка е доминирана от европейските столици Лондон, Париж и Мадрид. В топ 10 е и Барселона.

Изненадващо Атина е класирана на 53 място, непосредствено пред нея са Маями и Стокхолм. В класацията е вкарана и столицата на Беларус Минск (87 място), която оставя далеч зад себе си Марсилия - най-старият град във Франция, с който приключва Топ 100 на Resonance. Трябва да отбележим, че за пръв път в проучването на Resonance е включена категорията „почетен най-добър град“ – това е украинската столица Киев, не само заради куража, издръжливостта и духа на нейните жители, но и заради сложната, богата и завладяваща история.

Ето първата петорка:

ЛОНДОН

Източник: Pixabay

Лондон се завръща с най-натовареното лято от десетилетие - с платинения юбилей на кралицата и последвалата й смърт, Royal Ascot, RHS Chelsea Flower Show, Уимбълдън и оставката на Борис Джонсън.

Прожекторите бяха обърнати към Лондон по време на цялата тази суматоха повече от всеки друг град - с изключение може би на Киев – напомняйки, че британската столица има какво още да покаже.

Въпреки масовото напускане на таланти и капитали след Brexit (и последвалата пандемия), Лондон продължава да привлича още състоятелни хора за свои жители. Един от тях е главния изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери. 61 луксозни имота в Лондон – всеки на стойност над 11,5 млн. долара, бяха продадени през първите шест месеца на 2022 г., което постави рекорд за десетилетието.

Освен че е притегателен център за богаташи, британската столица се гордее, че нейните жители са най-образованите обитатели на планета.

Разноликата Европа - девет топ дестинации за туризъм през 2023От Planet Travel Advisor правят класация на най-добрите места на Стария континент, които можете да посетите през тази година

Сайтът за заплати Glassdoor изчислява, че среден софтуерен инженер на Meta в Лондон може да очаква да спечели малко над $102 000 срещу $169 000 в Сан Франциско. Технологичният гигант е в процес на изграждане на най-голямата си глобална инженерна база в два офиса в лондонския квартал Кингс Крос.

Друга причина за това окопаване на Меta е, че неговият смъртен враг враг TikTok дава приоритет на Лондон от години и подписа 15-годишен договор за наем на цял офис блок на гара Farringdon Crossrail.

Тези сеизмични движения раздвижиха инвестиционният поток в Лондон. Според fDi Markets - инструментът за проследяване на чуждестранните инвестиции на Financial Times, градът е привлякъл най-много преки чуждестранни инвестиции в технологии от международни компании от 2018 г. досега, изпреварвайки Ню Йорк, Сингапур и Дубай.

Последните данъчни стимули включват най-ниската ставка на корпоративния данък сред страните от Г-7 и изобилие от данъчни кредити за научноизследователска и развойна дейност.

ПАРИЖ

Източник: Pixabay

Лицето на еволюцията на Париж е неговият кмет Ан Идалго, която иска да превърне френската столица в „пешеходен град” и обяви война на трафика – от ограничаването на скоростта в целия град от 30 км/ч до стимулите за велосипедисти – алеите за тях ще се увеличат до 745 мили до 2026 г.

С премахването на здравните мерки заради пандемията по-рано тази година, туризмът се завърна обратно към демоторизираните улици, инжектирайки така необходимите приходи и в някои случаи надвишавайки с 10% нивата отпреди пандемията, според оценки на правителството.

Никъде трансформацията не е по-драматична отколкото покрай Сена в сърцето на туристическия център, близо до Нотр Дам и кметството. С намаления автомобилен трафик, сега това е градският площад на Париж. И като говорим за Нотр Дам, отварянето на катедралата за посетители през 2024 г. ще съвпадне с Летните олимпийски игри, чийто домакин е френската столица.

Шанз-Елизе е следващият обект в списъка на града, който ще бъде превърнат в мащабна градина по време на Игрите, като достъпът за превозни средства е намален наполовина и милиони евро са инвестирани в удобства за пешеходците.

НЮ ЙОРК

Източник: Pixabay

Най-великият град в Америка – възхваляван и коронован в нашата класация през последните седем години - прави всичко по силите си, за да върне не само уплашените от пандемията жители, но и близо 70-те милиона туристи, които го посетиха през 2019 г., като инвестира 46 млрд. долара в обширния си набор от забележителности.

Летище LaGuardia, международните аерогари Newark Liberty и John F. Kennedy имат нови терминали с десетки изхода. Moynihan Train Hall направи разширение със 17 писти на гара Penn, което, ако присвиете очи, може да мине за северноевропейски транзитен център от бъдещето.

С толкова много очаквани пристигащи, Ню Йорк със сигурност ще осигури и настаняване на всеки гост.. Повече от 9 000 нови хотелски стаи са отворени или ще бъдат пуснати онлайн тази година, включително вече открития (и грабнал заглавията) Aman New York, „градско светилище“ на Пето авеню. Отворен е също Ritz-Carlton, NoMad – храм, посветен на близкия и наскоро открит Madison Square Park, както и The Thompson Central Park, реновиран имот в Midtown. Строителство кипи по целия град, като новите сгради на Renaissance Hotels в Харлем и на Flashing бяха отворени в края на 2022 г. Moxy Hotels също отваря множество локации в Долен Ийст Сайд и Уилямсбърг.

От Австрия до Китай – най-добрите села за екотуризъм в светаUNWTO избира участниците в своя списък на база на техния устойчив подход към туризма

Къщата-музей на Луис Армстронг в Корона, Куинс, ще бъде превърната в нов културен център, който се очаква да дебютира по-късно тази година. В него ще има интерактивна изложба, архивни колекции, джаз клуб с 68 места и магазин. Детският музей в Бронкс също отваря тази година, след като се премести в нов дом в парка Mill Pond.

Dia Chelsea е съвременно инсталационно пространство, а Frick Madison (временният дом на Frick Collection) е открит в Breuer на Madison Avenue в сграда, използвана преди от Met. Като стана дума за Met, само миналата година 152-годишната културна институция в Ню Йорк (тя е дом на 1,5 милиона експоната и се посещава от 7 милиона души годишно) обяви реновация за 500 млн. долара на своето модерно и съвременно крило.

И големите концерти също се завръщат (със странната отмяна, свързана с COVID през изминалата пролет): Хю Джакман се завръща в The Music Man; Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик участват във възраждането на Plaza Suite на Нийл Саймън... дори Даниел Крейг ще видим в Макбет.

ТОКИО

Източник: Pixabay

Въпреки земетресенията, цунамитата и тайфуните Токио оцеля в класацията като един от най-безопасните метрополиси на планетата.

Въпреки пандемията и последвалото проваляне на Олимпийските игри, японското правителство е непоколебимо в преследването на целта си за 60 милиона посетители и 136 млрд. долара приходи от туризъм до 2030 г. Страната се радва на рекорден туристически интерес вече 7 години (без тази на пандемията) и може да приеме още повече посетители в Токио с разширяването на международния терминал в Ханеда, главното летище на града.

Япония плаща на жителите на Токио да се преместят да живеят извън градаВ продължение на десетки години японците мигрират към градските центрове в търсене на работа, което обезлюдява провинцията

Японската столица е признат лидер за пазаруване. Наскоро реновираният Miyashita Park може да се похвали с 90 бутикови магазина и ресторанта, плюс нов хотел с изглед към известния квартал Shibuya, пълен с волейболни игрища и скейтпарк, простиращ се на 2,5 акра.

Миналата година градът разкри първия на планетата магазин на Netflix. По-рано тази година два други, посветени на шоуто на Netflix Stranger Things, бяха добавени към забавлението.

Токио може да се похвали с втория най-голям брой ресторанти – те са приблизително 100 000 на брой в метрополиса.

ДУБАЙ

Източник: Pixabay

Дубай е град на суперлативите: можете да се качите с асансьора до върха на най-високата сграда в света и да залагате на понита в най-богатото конно състезание. Или пък, ако предпочитате, да се гмурнете в най-дълбокия плувен басейн в света (за гмуркане), който е сертифициран от Световните рекорди на Гинес. Всичко това се случва в един от най-безопасните градове на планетата.

Само за десет години този град се превърна в прочута туристическа дестинация. Това помогна за привличането на глобални таланти, които днес се нареждат на 27-мо място по образователни постижения в световен мащаб, като същевременно се радват на топ 10 по равенство на доходите.

Дубай премахва данъка от 30% върху алкохолаПремахва се и лицензионната такса, която преди това беше необходима на жителите за закупуване на алкохол в търговски и туристически центрове

Градът се надява да върне обратно туристите, които достигнаха до 16,7 милиона през 2019 г. Тук е най- посещаваният мол на планетата, който изкачи Дубай до 28 позиция в подкатегория „Пазаруване” на Resonance. Думата „мол“ в случая е съвсем условна, защото Dubai Mall е по-скоро опит да се улови всяко човешко преживяване и да се преопакова и поднесе за консумация. Преоткриването на града продължава чрез Cityland Mall, първият в света „вдъхновен от природата“ търговски център. И разбира се, Музеят на бъдещето, за който National Geographic, написа, че е „един от най-красивите музеи в света”.