Тази година испанският пристанищен град Валенсия е най-популярен сред международните работници, т. нар. експати, следван от Дубай и Мексико Сити.

Това показва класацията Expat City Ranking 2022 на Internations - мрежа от хора, които живеят и работят в чужбина. Топ 10 допълват Лисабон, Мадрид, Банкок, Базел, Мелбърн, Абу Даби, Сингапур.

Класацията се основава на годишното проучване на Expat Insider, в което тази година са взели участие почти 12 000 служители от цял ​​свят. Докладът дава представа за области като качество на живот, установяване, работа, лични финанси и също така включва индекса Expat Basics, свързан с цифровата инфраструктура и административните услуги в градовете.

Един от най-интересните изводи от класацията Expat City Ranking 2022 е свързан с Виена, която се нарежда сред градовете с най-добри условия на живот, но е на последно място в категориите, свързани аклиматизацията и установяването в града.

В допитванията през последните години лошото настроение на виенчани нарежда града назад в класацията. Тази година Виена заема 27-о място сред 50 града в света (през 2021 г. ѝ бе отредено 14-о място от 57 града).


Да работиш „от вкъщи“ в 78 страни по светаДигиталното номадство става все по-популярно - независимо от възрастта


Австрийската столица е напред в класацията в категориите „туризъм и транспорт“ (първо място) и „здравеопазване и добро благополучие“ (второ място). Живеещите във Виена хора от други страни характеризират градския транспорт като добре организиран (97%) и достъпен. Много висока е и оценката на медицинското обслужване и чистотата на околната среда. Виена не е възприемана като особено скъп град и заема 9-о място в индекса за лични финанси.

В категориите „аклиматизация“ и „дружелюбност“ обаче Виена се нарежда на последно място. Хората, дошли във Виена от други държави, описват виенчани като недружелюбни и особено недружелюбни към чужденците.

Повече от половината от анкетираните (54%) са заявили, че им е трудно да се сприятелят с виенчани, а 32% са се чувствали нежелани. По този въпрос градът също е на последно място.

За разлика от Виена, първенците в класацията отбелязват особено добри резултати в индекса за установяване. Валенсия, която води по отлично качество на живот, и Мексико Сити имат много добри резултати и по отношение на личните финанси. Дубай е отличник по отношение на административите услуги, освен че е напред и по показателя, свързан с качеството на живот.

В долния край на класацията тази година са Париж (48-мо място), Франкфурт (49-о) и Йоханесбург (50-о). Международните работници в Йоханесбург са особено разочаровани от ниското качество на живот и условията на труд, докато Франкфурт и Париж се представят особено зле в индексите за установяване и така наречените “експат основни”. Освен това чужденците и в трите града изпитват финансови затруднения.