Дейността на фабриките в Китай се свива за четвърти пореден месец през януари, което подчертава нуждата от политическа подкрепа за втората по големина икономика в света, обявена от Пекин миналата седмица.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в производствения сектор леко се повишава до 49,2 през януари спрямо 49 през декември, сочат данните на Националното статистическо бюро (НСБ), публикувани в сряда, което съответства на медианната прогноза в предварителната анкета на Reuters.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в непроизводствената сфера се повишава до 50,7 през януари от 50,4 през декември. Силата на сектора на услугите в страната помага да се компенсира слабостта в строителната индустрия на фона на спада в сектора на недвижимите имоти.

Китайският модел на растеж вкарва Пекин във все повече търговски конфликтиНарастващата тревога от китайския промишлен свръхкапацитет, който залива ЕС с евтини продукти, открива нов фронт в търговската война на Запада с Пекин
Показание на PMI над 50 означава разширяване на дейността, докато под това ниво говори за свиване.

Заетостта както в непроизводствения, така и в производствения сектор се понижава през декември.

Индексът на бизнес активността в строителството, включен като част от непроизводствения PMI, възлиза на 53,9 - спад от 3,0 процентни пункта.

Ефект от Лунната нова година

Джао Цинхе, старши статистик в НБС на Китай, обяснява слабостта в строителството с фактори като ниските температури през зимата и наближаващия празник на пролетта, който бележи началото на неактивния сезон в индустрията.

Годишният пролетен фестивал, известен още като Лунната нова година, започва на 10 февруари. Обикновено Китай е затворен в рамките на седмица. Работниците мигранти в страната обикновено започват да почиват по-рано, за да прекарат повече време със семействата си в родните си градове, тъй като Пролетният фестивал може да е единственото време през годината, когато някои от тях виждат роднините си. Това намира отражение в повишената склонност към пътуване и по-широкото потребление, демонстрирани в PMI индекса за непроизводствената сфера през януари.

Китай забранява износа на технологии за обработка на редкоземни метали Заповедта засяга основно тежките елементи, зад преработката на които на 99,9% стоят местни компании
Индексът на бизнес активността в търговията на дребно, автомобилния и въздушния транспорт, ресторантьорството и други свързани отрасли се изкачва в диапазона на разширяване.

Стимулиращи политики

По-широките икономически перспективи остават нееднозначни.

Миналата седмица гуверньорът на Китайската народна банка Пан Гуншън неочаквано обяви намаляване на изискванията за ликвидността, която банките трябва да държат като резерви. По-късно същия ден Пекин издаде нов мандат за провеждане на политика, насочена към облекчаване на паричната криза за китайските строителни предприемачи, които изпитват затруднения в условията на репресии срещу раздутия дълг в сектора. Пазарът на недвижими имоти се срина, след като през 2020 г. Пекин предприе мерки срещу високата зависимост на строителните предприемачи от дълга, което натежа върху потребителите и по-широкия растеж на китайската икономика.

Централният трезор заяви, че има възможност и за по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Намаляването на задължителните резерви, които банките трябва да поддържат, ще увеличи капацитета на кредиторите да отпускат заеми и ще стимулира разходите в по-широката икономика.