Преходът на автомобилната индустрия към електричество бе разтърсен от неуспехи през тази година, точно когато в шоурумите се появиха много нови модели, задвижвани с батерии.

Volvo спря допълнителното финансиране на Polestar, своя филиал за електромобили.

По-рано тази седмица френският производител Renault заяви, че е решил да отмени първичното публично предлагане на своето подразделение Ampere.

Междувременно Ford намали производството на електрическия си пикап F-150 Lightning, който предизвика голям интерес след пускането му на пазара.

Компанията за коли под наем Hertz заяви, че се премахва една трета от електромобилите в своя парк, заменяйки ги с модели с бензинови двигатели.

На този фон Tesla предупреди за значително по-нисък растеж през тази година.

Продажбите на електромобили стимулират печалбите на BMW и VolvoBMW: Книгата за поръчки е запълнена чак до първите месеци на следващата година

Данните от началото на тази година показаха забавяне на ръста на продажбите в САЩ и нарастваща тревога сред собствениците на дилърски центрове, отбелязва The Wall Street Journal.

Като знак за неувереността на инвеститорите относно преходите на автомобилните производители към бъдещето, акциите на Volvo поскъпнаха с над 20% днес, заради решението на компанията да прекрати финансирането на Polestar.

По-рано днес Volvo съобщи за 10% увеличение на нетните си продажби за четвъртото тримесечие спрямо предходната година, достигайки 148,1 млрд. шведски крони (13,1 млрд. евро), с което общата печалба за 2023 г. става 48,8 млрд. евро.

Шведският производител и Geely основаха Polestar като самостоятелен производител на електромобили, отделно от вътрешните усилия на Volvo да премине към електрическо задвижване.

Чрез сливане на дружества със специална цел за придобиване, те го регистрираха на Nasdaq през 2022 г.

Mъск: Китайските EV компании могат да унищожат съперниците сиКоментарите на Мъск идват, след като BYD изпревари Tesla по продажби на електромобили в света през последното тримесечие

Volvo е предоставила на Polestar заеми на обща стойност 1 млрд. долара.

Компанията заяви, че ще удължи срока за погасяване на съществуващия конвертируем заем с 18 месеца до края на 2028 г.

Volvo добави, че ще концентрира финансовите си ресурси върху собствените си нужди.

Polestar съобщи в официално изявление, че "приветства Geely Sweden Holding като потенциален нов пряк акционер" и че Volvo Cars "ще остане стратегически партньор в областта на научноизследователската и развойната дейност, производството и търговията".

"С нарастващата ни гама от ексклузивни, високопроизводителни автомобили Polestar се намира в една от най-обещаващите фази на своето развитие", заяви Томас Ингенлат, главен изпълнителен директор на компанията.