Малайзия има нов крал милиардер, който разполага със собствена армия, флотилия от частни самолети, 300 луксозни автомобила, включително един, подарен от Адолф Хитлер.

65-годишният султан Ибрахим Искандар беше коронясан за крал на страната в церемония, на която присъстваха министър-председателят на Малайзия, представители на кабинета и членове на деветте малайзийски кралски семейства.

Миналия месец кралската особа заяви пред Singapore Straits Times, че е решен да не пропилее петте години на трона като "крал-марионетка".

Ибрахим Искандар е известен с начините, по които демонстрира богатството си, като Bloomberg го описва като "крал, който кара мотоциклет и Ferrari и се подвизава в Instagram".

Как Хенри III откри вилицата и още мистерии от най-стария ресторант в ПарижРепутацията на ресторанта е привлякла дълъг списък от влиятелни посетители, сред които кралица Елизабет II, Теодор Рузвелт и Джон Кенеди, Чарли Чаплин, Салвадор Дали, Брад Пит и Анджелина Джоли

Избирането му на националния престол беше очаквано, тъй като Малайзия има единствената в света ротационна монархическа система, отбелязва Business Insider.

Съгласно закона деветте наследствени глави на Малайзия, известни като султани, сменят ролята помежду си на всеки пет години.

Новият монарх е смятан за един от най-влиятелните и богати хора в страната много преди да приеме новата титла.

Bloomberg съобщава, че стойността на фамилията Джохор, от която той е част, се оценява на 5,7 млрд. долара.

Изданието цитира инвестициите на фамилията в частна земя, недвижими имоти, публични и частни компании.

Султан Ибрахим притежава малко под една четвърт от U Mobile, един от най-големите доставчици на мобилни телефони в Малайзия, в допълнение към земя в Сингапур на стойност 4 млрд. долара.

Семейство Джохор е единствената кралска фамилия в Малайзия, която има частна армия, създадена през 1885 г. като условие на Англо-Джохорския договор.

От бунтар до монарх: Кой е новият крал на Дания Принц Фредерик става новият крал на Дания след изненадващата абдикация на кралица Маргрете II

Кралят има колекция от частни самолети и над 300 луксозни ретро автомобила, включително един, който е принадлежал на Адолф Хитлер, съобщава Bloomberg.

В интервю от 2013 г., публикувано в YouTube, султан Ибрахим казва, че Хитлер е бил приятел на неговия прадядо.

Той добавя, че автомобилът на нацисткия лидер е бил изпратен в Англия, а след това в Малайзия, за да бъде подарен на прадядо му.

Султан Ибрахим също така е любител на мотоциклетите и е известен с това, че редовно предприема пътувания със своя Harley-Davidson из Джохор, пише The Guardian.

Въпреки че ролята на краля е предимно церемониална, той има определени парламентарни отговорности, включително възможността да назначава министър-председател, а също така може да помилва осъдените за престъпления.

Кралят, който се отказа от властта в името на любовта Макар че Едуард VIII изглежда като добрия герой в тази история, реалността не е точно такава

За членовете на обществеността е незаконно да критикуват открито монарха според Закона за подстрекателство към размирици от 1948 г.

Това правило става особено важно през 70-те години на ХХ век, след като бащата на султан Ибрахим, предишният крал на Джохор, е обвинен в непредумишлено убийство. Причината е, че застрелва незаконно преминаващ човек на границата, според Sydney Morning Herald.

Той е публично помилван от баща си, 23-ия султан на Джохор.

През 1987 г. бащата на настоящият крал е обвинен и в убийството на голфър, който се разсмял, след като монархът пропуснал да вкара топката. Тъй като по това време е със статус на крал, той не е бил разследван.

Крал Чарлз, принц Уилям и бъдещето на британската монархияПроучване установява, че подкрепата за монархията намалява в дългосрочен план

Въпреки че законът им забранява да го правят, някои политици открито са се изказвали срещу султаните през годините.

Бившият министър-председател Махатхир Мохамад разкритикува бизнес делата на семейство Джохор, като заяви, че различните инвестиции на краля са в пряко противоречие с конституционното правило на страната, според което той "не трябва да участва активно в никакви търговски предприятия".

"Всъщност те не би трябвало да участват в бизнес", каза Мохамад в интервю, цитирано от Bloomberg.

"За съжаление малайците не могат да кажат "не" на своите владетели. Културата им е такава, че ако управниците искат да направят нещо, каквото и да казва конституцията или законът, те не могат да откажат", добави той.