Акциите на големите технологични компании повишиха основните борсови индекси в петък, докато по-силен от очакваното доклад за работните места в САЩ разтърси пазара на облигации.

S&P 500 се покачи с 1,1%, достигайки нов исторически връх.

Dow Jones Industrial Average натрупа около 135 пункта, или 0,3%, затваряйки на рекордно ниво за девети път тази година.

Nasdaq Composite добави 1,7%.

И трите индекса отбелязаха четвърта поредна седмица на печалби.

Поредица от тримесечни отчети тази седмица насочи вниманието към акциите на Великолепната седморка – Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla – които имат голяма тежест в основните индекси.

Meta обяви по-добри от очакваните резултати и първо изплащане на дивидентиПрез Q4 2023 нетната печалба на компанията нараства повече от три пъти на годишна база

Акциите на Meta скочиха с 20%, след като технологичният гигант отчете най-голямото си тримесечно увеличение на приходите от две години. Това добави 204,5 милиарда долара към пазарната стойност на Meta, най-голямата еднодневна печалба от пазарна капитализация, постигана от американска компания в историята.

Акциите на Amazon се покачиха със 7,9%, след като гигантът за електронна търговия отчете приходи и печалби, които надхвърлиха очакванията на Уолстрийт.

Печалбите на Amazon са скочили след силното празнично пазаруванеГигантът в електронната търговия продължава възстановяването, подразделението за облачни изчисления също се представя добре

От друга страна акциите на Apple поевтиняха с 0,5% в петък, след като приходите на компанията в Китай се разминаха с прогнозите на анализаторите.

Акциите на Alphabet и Microsoft се понижиха по-рано тази седмица след тримесечните отчети на компаниите, но се повишиха в петък.

Apple сложи край на поредицата спадове в приходите, Китай остава проблемПродажбите в Китай продължават да предизвикват тревога у инвеститорите

В други кътчета на пазара акциите на Chevron се повишиха с 2,9%, а Exxon Mobil поевтиня с 0,4%, след като енергийните гиганти записаха втората си най-висока годишна печалба от десетилетие.

Акциите на Cigna Group добавиха 5,4% - перспективите на компанията за 2024 г. като цяло съвпаднаха с прогнозите на Уолстрийт.

И силният пазар на труда в САЩ охлади надеждите за скорошен спад на лихвитеРаботодателите са добавили сезонно коригирани 353 000 работни места миналия месец

Междувременно месечният доклад за работните места в САЩ от петък разкри ускоряване на наемането, което надхвърли очакванията на икономистите. Работодателите са добавили сезонно коригирани 353 000 работни места миналия месец, съобщи Министерството на труда. Заплатите също надминаха очакванията, скачайки с 4,5% миналия месец спрямо година по-рано.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ – бенчмарк за разходите по заеми, вариращи от ипотеки до корпоративни заеми – се повиши до 4,03% от 3,862% в четвъртък. Това е най-голямото еднодневно увеличение на 10-годишната доходност от септември 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Фед задържа лихвите стабилни, но показа, че не е готов да започне понижение„Искаме да видим повече добри данни. Не че търсим по-добри - търсим продължение на тези, които виждаме“, каза председателят на Фед Джером Пауъл

Горещите данни за пазара на труда допълнително намалиха очакванията за това колко бързо Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти. Оптимизмът на инвеститорите, че инфлацията се е забавила достатъчно, за да може централната банка да намали лихвите в началото на тази година, загуби сила, след като председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира в сряда, че намаление на лихвите през март е малко вероятно.

Преди месец трейдърите даваха почти 80% шанс Фед да намали лихвените проценти през март, според CME Group. В четвъртък вероятността спадна до 38%, а в петък – до около 20%.