Борбата с дезинформацията и манипулираното и подвеждащо съдържание обсъдиха на среща във Вашингтон финансовият министър Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и ръководители на глобалната компания Meta, собственик на социалните мрежи Facebook, Instagram и др.

"Спрете руската пропаганда и го направете преди европейските избори.

Тогава ще видите качествена промяна в отношението и на потребителите на Facebook, и на регулаторите в ЕС", призова българският министър на финансите.

Асен Василев даде примери как съдържание, което е проевропейско, се сваля от социалната мрежа по сигнали на тролове, докато дезинформацията се разпространява.

Facebook не иска новини: Глобалната промяна, чиято цена платиха медиитеОтказът от новините следва години на катастрофи за Facebook в пиар стратегии, свързани с дезинформацията, премахването на акаунти и публикации

"България изразява дълбока загриженост от руската дезинформационна кампания, насочена към подкопаване на доверието в европейските институции, САЩ и НАТО", обобщи министър Василев.

От Meta запознаха министъра на финансите с новите модели изкуствен интелект AI, които позволяват разпознаване и премахване на манипулирани изображения и подвеждаща информация.

В Meta посрещнаха българските министри с традиционните принцеси, баница със спанак и сарми.

Във Вашингтон финансовият министър Асен Василев проведе среща и с ръководството на SpaceX - компанията на Илон Мъс и отправи покана да посетят България наесен.

Вицепрезидентът на компанията Тим Хюс прояви голям интерес към страната ни, особено в контекста на вече потвърдената визита в България на администратора на НАСА Бил Нелсън през октомври 2024 г.

SpaceX и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс.