Според първия по рода си доклад на ООН за мигриращите животни, публикуван в понеделник, повече от 1/5 от тези видове в света са застрашени от изчезване в резултат на изменението на климата и човешката дейност.

Милиарди животни всяка година предприемат пътувания през пустини, равнини или океани, за да се размножават и хранят, а "неустойчивият" натиск върху мигриращите видове може не само да доведе до намаляване на популациите им, но и да наруши доставките на храна и да застраши поминъка, се казва в доклада.

От 1189 вида, обхванати от конвенцията на ООН от 1979 г. за защита на мигриращите животни, 44% са отбелязали спад в числеността си, а до 22% могат да изчезнат напълно, става ясно още от доклада. Цифрите се основават на оценки и данни, предоставени от Международния съюз за защита на природата (IUCN), както и на Living Planet Index, който обобщава броя на популациите на повече от 5 000 вида от 1970 г. насам.

Светът губи $423 млрд. годишно заради инвазивни видове и става все по-лошоОт 1970 г. насам всяко десетилетие тази загуба се увеличава поне четири пъти


„Докладът дава много ясна насока за това какво трябва да направят правителствата, за да се справят със заплахите за мигриращите видове“, коментира Ейми Френкел, изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за опазване на мигриращите видове диви животни, пред Reuters. "Въпросът винаги е в изпълнението".

Човекът представлява най-голямата заплаха, като дейностите, включващи лов, риболов и други форми на свръхексплоатация, засягат 70% от видовете в списъка на ООН.

Загубата на местообитания е засегнала до 75% от видовете - което подчертава необходимостта от по-голяма свързаност между изолираните екосистеми. Авторите на документа призовават правителствата да избягват нарушаването на местообитанията и миграционните пътища при изграждането на инфраструктура като язовири, тръбопроводи или вятърни турбини.

"Трябва да разгледаме най-високите нива на вземане на правителствени решения и това, което се планира, за да сме сигурни, че можем да отговорим на човешките нужди, като същевременно не жертваме природата, от която всички се нуждаем, за да оцелеем“, категорична е Френкел.

Два инвазивни животински вида са стрували на света 16 млрд. долараАмериканската жаба бик и кафявата дървесна змия са причинили заедно поражения за 16.3 млрд. долара в световен мащаб от 1986 г.


Натискът се засилва от температурните промени, които нарушават времето на миграциите, причиняват топлинен стрес и водят до все по-разрушителни събития, свързани с климата, като суша и горски пожари.

"Промените, които бяха предсказани още преди няколко години, сега се случват наяве", предупреждава още Френкел.

Страните по Конвенцията се срещат на всеки три години, за да разгледат нови видове, които да добавят в списъка за наблюдение. Сред животните, които ще бъдат разгледани на срещата в Самарканд тази седмица, ще бъде например гигантският амазонски сом. Агенцията ще стартира и нова програма за предоставяне на техническа помощ на страните за по-ефективна защита на местообитанията.

IBM и НАСА обединяват сили за разкриването на нови тайни за ЗемятаДвете организации се стремят да създадат AI модели, които да систематизират знанията за природните науки


Природозащитниците се обръщат с призив към правителствата да спазят ангажимента си от 2022 г. по новото глобално споразумение за биологичното разнообразие до 2030 г. да защитят 30% от световните сухоземни и морски територии от гледна точка на природата.

"Ако правителствата изпълнят всичко, което са поели като ангажимент, тогава в следващия доклад на ООН ще има добри новини", смята Сюзън Либерман, вицепрезидент по международната политика в Обществото за опазване на дивата природа.