Преди пет години, по време на един спокоен следобед във ваканционния си дом край езерото в Онтарио, канадският финансист Майлс Надал купува от Sotheby’s 99 от най-редките маратонки в света за 850 000 долара.

Съпругата му била излязла с децата, а той седял пред компютъра си и купил близо 100 чифта обувки с висока стойност.

Надал си спомня в интервю за The Wall Street Journal, че казал на съпругата си просто: "Купих си едни обувки", сякаш описва покупката на чифт кецове от мола.

Няколко дни по-късно, на частна продажба, финансистът, който сега е на 65 години, купил прототип на маратонки "Moon Shoe"на Nike от 1972 г. за рекордните 437 500 долара.

Продажбата на тези 100 чифта е първият търг на Sotheby's за маратонки в историята.

И Надал прибира всичките, разказва WSJ.

Поглеждайки назад, той казва : "Това беше началото на една тенденция, в която маратонките се превърнаха в подвижно изкуство."

В рамките на една седмица този инвеститор на средна възраст се превърна в може би най-нестандартния колекционер на маратонки в света.

Той ги поставя в канадски музей заедно с редица от над редки 160 автомобила, които също е събирал през годините.

Кецове на Джордан от 1998 бяха продадени за рекордните $2,2 млн. Air Jordan 13 детронира друг чифт маратонки на Въздушния - Nike Air Ships, продадени за 1,47 млн. долара през 2021 г.

Сега Надал е решил да прекъсне господството си като крал на колекционирането на маратонки.

На 1 юни той ще продаде на търг по-голямата част от колекцията си от обувки.

В аукционната къща Sotheby's ще бъдат предложени около 750 чифта.

Това включва около 500 чифта Air Jordans (някои от тях са от средата на 80-те години на миналия век) и обувки, подписани от О Джей Симпсън, Том Брейди, Стеф Къри и Джоел Ембийд.

Ще има и два чифта от редките Air Mag на Nike и самозавързваща се маратонка, която е проектирана да изглежда като футуристичните обувки, които Марти Макфлай носи в Back to the Future.

Цялата колекция се оценява на над 2 млн. долара, според Sotheby's.

На търга се продават и 144 негови коли и мотоциклети, включително електромобил от 1913 г. и различни висококачествени Ferrari, McLaren и Lamborghini.

Очаква се този асортимент да бъде продаден за над 60 млн. долара.

Като никой друг: Какво искат купувачите на ултра персонализирани автомобилиLamborghini, Rolls-Royce и Bentley постигнаха рекордни продажби на персонализирани автомобили, които могат да струват двойно повече от и без това високата цена

Макар че някои анализатори очакваха пазарът за маратонки от висок клас да се охлади след пандемията, последните продажби продължиха да привличат вниманието на медиите.

В началото на февруари серия от шест чифта маратонки, които Майкъл Джордан е носил, докато печели шестте си шампионски титли в NBA, беше продадена в Sotheby's за рекордните 8 млн. долара.

Мечтата на финансиста е някой да закупи цялата колекция накуп, както той е направил, но той признава, че "вероятността за това не е толкова голяма".

Маратонките на Джордан в Sotheby's - „няколко шедьовъра на Моне в едно“Според специалистите колекцията Dynasty Collection може да струва между 20 и 100 млн. долара

Надал се занимава и с колекционерство на коли от 2000 г., когато купува първия си автомобил от висок клас.

Следват още попълнения към колекцията, като в крайна сметка цените на превозните му средства достигат над един милион долара за брой.

Той инвестира и в екипи на NBA, състезателни каски и произведения на изкуството.

"Моят бизнес не е колекционирането", казва Надал. "Колекционирането е моята страст."

Руският олигарх Риболовлев загуби делото за измама срещу Sotheby's Руският олигарх обвини аукционната къща в измама с десетки милиони долари от продажби на произведения на изкуството

Разнообразните му запаси се помещават в неговия музей Dare to Dream край Торонто, като колите са подредени на лъскав бял под, а маратонките - в мащабен стъклен храм.

Десетилетия преди да стане инвеститор, Надал е работил за компании като Asics и Adidas чрез рекламната си компания - точно тези марки, които по-късно ще попълнят архива му.

"Знаех доста за света на маратонките, но изобщо не го познавах като колекционер", казва Надал.

В един момент той си казва, че "биха били забавно нещо, което е чудесно допълнение към останалите ми колекции".

Подобно на колекционерите на произведения на изкуството, които наемат консултанти за оформяне на притежанията си, Надал наема Шон Го, популярен YouTube създател на съдържание, за да ръководи инвестирането му в маратонки.

"Шон помогна на музея да се превърне от странно забавление в по-обмислена колекция", казва той.

Оттогава колекцията на Надал е нараснала до почти 1000 обувки, включително чифт подписани Air Jordan 1 от дебютания сезон на Майкъл Джордан, които той купува през 2020 г. за 560 000 долара.

Надал е най-вече фен на кралско сините Air Jordan 1, притежавайки много различни варианти, няколко от които ще бъдат включени в търга на Sotheby's.

Напоследък той купува маратонки от италианския кашмирен титан и любимец на всички богаташи - Brunello Cuccinelli.

Вечерна рокля на лейди Ди ще бъде предложена на търг за 120 000 долараВеликолепната вечерна рокля тип „инфанта” от копринено кадифе на лейди Даяна ще бъде предложена на търг в Ню Йорк от Sotheby's на 27 януари

С напредването на възрастта за Надал поддържането на колосалната му колекция от автомобили се е превърнало в бреме.

"Няма седмица, в която да нямам от едно до пет неща, които трябва да се ремонтират - части за смяна и така нататък. И това не е толкова забавно, колкото беше преди", разказва Надал. Въпреки това през повечето време го возят в един обикновен Chevrolet Suburban. Това го кара да започне да обмисля, че е време да остави и маратонките. Около 65-ия си рожден ден Надал се събудил и си помислил: "Стига толкова".

Най-бързият автомобил в света е обявен на търг. Заслужава ли си цената?Bugatti Chiron Super Sport 300+ от 2022 г. е част от лимитирана серия от само 30 модела. Изключително търсеният хиперавтомобил може да развие скорост от малко над 490 км/ч.

Той казва, че планът му през цялото време е бил да продаде стотиците си маратонки и да дари приходите за благотворителност.

Според Sotheby's приходите от продажбата на маратонките са предназначени за Dare to Dream, благотворителна фондация, която Надал регистрира през 2022 г.

Надал планира да запази някои маратонки и около 20 автомобила ("предимно за ежедневно шофиране"), но като цяло изпитва облекчение, че вече няма толкова много вещи около себе си.

"Искам някой да се погрижи за всичко", казва той. "Не искам да се налага да мисля много за това."