"Малко са нещата в живота, които не могат да бъдат допълнени с хубаво вино", гласи превод на надпис във Вилфранш-сюр-Сан, Божоле, Франция.

Това е девиз, който все по-често се прилага към инвестициите, а не само към енофилите (големите любители на вино), тъй като инвеститорите се стремят да диверсифицират портфейлите си с по-еклектична комбинация от активи.

С ниската си корелация със световния фондов пазар, добрата колекция от алкохолни напитки може да бъде отлично допълнение към традиционните инвестиции, пише CNBC. Но не всички вина са еднакви, а за да се знае откъде да се започне, е необходим опитен вкус.

"За разлика от бутилка вино, която отваряте, пиете с приятели и си прекарвате чудесно, за оценяването на хубавото вино са нужни много, много години учене и разбиране", казва Ник Пеня, глобален ръководител на отдел "Вино и спиртни напитки" в Sotheby's, пред CNBC. "Мисля, че това е много привлекателно занимание, защото е интелектуално и хедонистично преживяване за хората."

Топ 6 съкровища от най-добрите дестилерии в ЕвропаОт френски коняк до швейцарски абсент – има богат избор от питиета, които заслужават да бъдат опитани


Отлична възвръщаемост

Изящното вино неизменно се нарежда сред най-добре представящите се алтернативни класове активи в рамките на индекса Knight Frank Luxury Investment Index, който сравнява годишната възвръщаемост на колекционерски предмети, включително произведения на изкуството, часовници, автомобили и чанти.

През последните 10 години цените на изисканото вино са се повишили със 149%, което е втората най-висока възвръщаемост от всички алтернативни инвестиции след уискито (322%) - и далеч преди автомобилите, монетите и бижутата. Най-прочутите бутилки сред тях са повишили цената си още повече, като вината от френския регион Бургундия - известен със своите сортове грозде пино ноар и шардоне, са скочили с 214% за същия период.

Въпреки това, както и самият процес на отлежаване, инвестирането в хубаво вино обикновено изисква време и воля.

Според бенчмарка Liv-ex Fine Wine 100, който проследява 100-те най-търгувани изискани вина на вторичния пазар, цените са спаднали с 11,3% през годината до октомври, отстъпвайки от високата база след предизвиканото от пандемията рали.

"Това не е краткосрочна игра; никога не е била", казва Антъни Максуел, главен търговски директор на Liv-ex за търговия с вина. "Със сигурност инвестицията във вино е минимум за пет години, тя е за средносрочна перспектива и след това."

Усъвършенстване на вкуса

Според експертите инвеститорите, които искат да навлязат на пазара на вино, могат да мислят за тази инвестиция като за произведение на изкуството, като качеството, рядкостта и произходът са ключови фактори, които трябва да се вземат предвид.

3 години за ново Ferrari: Бройките остават лимитирани, въпреки търсенето


"Виното трябва да се подобрява с възрастта в бутилката, трябва да има известна разпознаваемост на марката и - може би от решаващо значение - трябва да има стойност за препродажба", казва Максуел.

За тази цел проучванията са от ключово значение, казва Максуел, като отбелязва, че подобреният достъп до данни през последните години е улеснил новите участници в пазара да оценяват рейтингите на марките, признанието на критиците, производствените процеси и степента на консумация.

"По-добрите данни и по-голямата прозрачност спомогнаха за превръщането на това, което може би беше малко затворен клуб, в нещо много по-достъпно за много повече хора", казва той.

Въпреки това, под фактите и цифрите, инвеститорите трябва да имат и истински ентусиазъм по отношение на виното, обединени са се експертите.

"Това е страст", казва Пеня. "Ако не ви харесва да пиете хубави вина, това се превръща в доста скучен инвестиционен клас."

Купуване на търг

Климатичните промени удрят и производството на шампанскоЗасушаването на региона Шампан ще се увеличи почти три пъти до 2050 г.


Винарните и търговците на вино могат да бъдат отлична отправна точка за инвеститори, които искат да получат достъп до млади вина на по-ниска цена, които да държат в дългосрочен план. Междувременно аукционните къщи предоставят достъп до вече високо ценени марки и колекционерски бутилки.

В момента в Sotheby's тече целогодишна продажба на 25 000 бутилки, курирана от тайванския колекционер и бизнесмен Пиер Чен, като търговете ще се провеждат в Хонконг, Париж, Бургундия, Ню Йорк и Лондон до края на 2024 г.

Очаква се колекцията, озаглавена "Атлас на епикурееца", да донесе до 50 млн. долара в рамките на петте сесии, което според Пеня от Sotheby's говори за изключително доходния характер на пазара. Magnum от Henri Jayer Vosne Romanee Cros Parantoux 1er Cru например се очаква да достигне около 70 000 долара.

"Това, което е ясно, е, че Чен е изследвал лозята в Бургундия в началото, преди хората да прекарват много време там. Но той също така се е възползвал от експертни съвети, за да изгради това портфолио", казва Пеня.

Продажните сесии идват в момент, в който повишената достъпност и нарастващата потребителска база предизвикват подем на пазара.

През последното десетилетие стойността на търговете на изискани вина в Sotheby's почти се е утроила, като е нараснала от 58 млн. долара през 2013 г. до 158 млн. долара през 2022 г. За същия период броят на участниците в търговете се е увеличил с почти 400%, а броят на новите участници - с почти 500%, като две трети от тях са на възраст между 30 и 40 години.

Британците пият фантастично вино заради климатичните промениБританската винарска индустрия се развива с феноменални темпове, като до 2032 г. се очаква площта на насажденията да се удвои


"Има огромен нов интерес", казва Пеня. "Почти половината от новите ни купувачи идват от САЩ, но също така и от по-младите демографски групи".

Аспекти, които трябва да се вземат предвид

За разлика от много традиционни инвестиции, движимите вещи или материалните активи, като например виното, често са освободени от данък върху капиталовите печалби, което увеличава привлекателността им. Важно е обаче да се потърси експертен съвет и да се вземат предвид разходите за търговия, които могат да намалят общата възвръщаемост.

"Трябва да сте готови да приемете 10% на входа и 10% на изхода", казва Максуел.

В зависимост от размера на колекцията, съхранението също е важен фактор. Експертите препоръчват вината да се съхраняват в оторизирани складови помещения, които обикновено са освободени от данъчни налози, като например ДДС, и могат да помогнат за защита на целостта на бутилките. Те могат също така да предотвратят всякакви "пристъпи на ентусиазъм" за дегустация, отбелязва Пеня.

IPO на картина? Шедьовър на Бейкън на стойност $55 млн. става публиченТворба на британския художник Франсис Бейкън ще бъде публично обявен през юли, въпреки че нарастващите лихвени проценти замъгляват аргументите за инвестиране в изкуство


И накрая, решете предварително кои бутилки купувате, за да ги "отложите" - или съхранявате - и кои планирате да изпиете.

"Често хората рационализират това, което правят, като инвестиция, а по-късно променят мнението си, защото обичат колекцията и искат да я изпият", казва Пеня. "Ако можете, вземете предварително решение за това какво се купува, за да се запази, и какво искате да пиете."