Според Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) през 2023 г. американските потребителите са загубили рекордните 10 милиарда долара заради интернет измами. Миналата година близо 854 000 души са подали подобни жалби до регулатора, което представлява 33% от общия брой сигнали за измами.

Тази тенденция за нарастване на зловредните кампании в интернет е абсолютно валидна и в глобален мащаб. В това число и в България.

Интернет измамите се срещат под различни форми, но имат обща основа - престъпниците се преструват на човек, на когото имате доверие, за да ви убедят да им изпратите пари или да получат информация, която по-късно може да бъде използвана, казват експерти, цитирани от CNBC. Зловредните играчи обикновено използват няколко подхода - романтичен интерес, представят се за част от някоя служба или известна компания, съобщават за роднина в беда или подхождат като експерти по техническата поддръжка.

Крипто откупите са нараснали със 76% през 2023 г. През миналата година плащанията на откупи в криптовалута са достигнали рекордните 1,1 милиарда долара
Измамниците, които често са част от сложни мрежи на организираната престъпност, могат да се свържат с потенциалните жертви чрез канали като електронна поща, телефонно обаждане, текстови съобщения, мобилни приложения, социални медии или традиционна поща.

Интернет превърна измамите в пандемия

Измамниците, използващи прикритие на държавни служители, обикновено се опитват да внушат на жертвата, че работят за полицията, пожарната или здравните служби. Други казват, че са служители на известни компании, а потребителят има проблеми с акаунта си в техните платформи. Разбира се, не липсват и такива, които атакуват психически обекта с новини за инциденти с близък приятел или член на семейството, който се нуждае спешно от пари.

Подобни кампании не са нещо ново, но според експертите усъвършенстващите се технологии като изкуствения интелект и клонирането на глас са ги направили много по-убедителни, което ги превръща в истинска пандемия.

"Тези измами съществуват открай време, но интернет наистина ги засили", казва Джон Брейо, вицепрезидент по обществената политика, телекомуникациите и измамите в Националната лига на потребителите на САЩ. "Изглежда, че измамниците стават все по-добри в това, което правят."

Освен това подобни измами имат ниска бариера за навлизане на престъпниците, което е още една вероятна причина за разпространението им, казва Хардип Рай, продуктов директор във Feedzai, услуга за откриване на измами, използвана от финансовите институции:

От пране на пари до кибератаки: Финансовата престъпност става все по-опаснаСпоред Cybersecurity Ventures киберпрестъпността ще нарасне рязко и ще струва на света около 9,5 трилиона долара
"Получавате няколко телефонни номера и се обаждате. В този смисъл това е безкрайно мащабируема измама."

Възрастните хора са по-склонни да се поддадат

Възрастните хора съобщават за подобни случаи по-рядко от младите, но на практика много по-често стават жертви и губят много повече пари. Американската статистика например посочва, че жертвите на възраст 80 и повече години са претърпели средна загуба от 1450 долара. За сравнение, средната загуба при лицата под 70 години не надвишава 500 долара.

Миналата година ФБР съобщи, че една подгрупа на интернет измамите - разказът за техническа поддръжка, става все по-разпространена.

При нея киберпрестъпленията са многопластови. Първоначално измамниците обикновено се представят за компютърни техници от известни компании и убеждават жертвите, че имат сериозен компютърен проблем, например вирус, и че финансовите им сметки също могат да бъдат изложени на риск от хакери. След това техни съучастници се представят за служители от финансови институции и убеждават жертвите да прехвърлят парите си от сметки, за които се предполага, че са изложени на риск, в нови "сигурни" такива, под претекст, че защитават активите им.

Мрежата Tron е новата банка на терористичните организацииИзраелското Национално бюро за борба с финансирането на тероризма замрази 143 портфейла на Tron между юли 2021 г. и октомври 2023 г.
Тези измами с техническа поддръжка често унищожават целите банкови, спестовни, пенсионни или инвестиционни сметки на жертвите, предупреждават от ФБР.

"Това са пари, за които хората са работили цял живот, за да ги натрупат", казва Брейо. "За много от жертвите няма време да се възстановят: Обикновено те са възрастни хора или хора с ограничени средства. В допълнение към финансовите загуби знаем, че измамите причиняват значителни емоционални и психологически вреди.”

Според данните на FTC криптовалутите са основния канал за реализация на откраднатите чрез измама средства, а банковите преводи и плащания са на второ място. През 2023 г. жертвите на измами в САЩ са загубили съответно 1,9 млрд. и 1,4 млрд. долара чрез тези платежни канали.

В тези случаи потребителите често имат ограничени правни възможности да получат обратно парите си. Жертвите, които са били подведени да разрешат трансакция (т.е. доброволно са изпратили пари на престъпниците), обикновено имат по-слаба финансова защита от тези, които са били ограбени чрез неразрешени трансакции, казва Брейо.

Безопасно ли е да споделяте лична информация с чатбот?Потребителите може да се изкушат да разкриват здравна и финансова информация на AI чатботове. Въпреки това има много причини да бъдете предпазливи
Как да се предпазите от интернет измами

Най-ефективните стъпки, които потребителите могат да предприемат, за да се предпазят от подобни измами, са "да спрат и да проверят", казва Рай.

Измамниците се възползват от страха и спешността, надявайки се да предизвикат бърза емоционална реакция у жертвите.

"Те играят неприятна психологическа игра", посочва още той. “Потребителите, които получат неочаквано съобщение от някого - дори да изглежда, че е техен познат - с искане да преведат пари или да извършат трансакция, трябва да направят пауза, да обмислят искането и да не позволяват да бъдат притискани. Това може да накара измамниците да се откажат от сценария и да помогне на потребителя да вземе рационално решение”.

"Да бъдеш скептичен - това се отплаща в тези случаи”, категоричен е и Брейо.

Освен това потребителите трябва да са сигурни с кого точно общуват, казват експертите.

17 от най-използваните пароли могат да бъдат разбити за по-малко от секундаНай-популярните пароли са едни от най-мързеливите комбинации, въпреки че заплахите за киберсигурността продължават да се увеличават
“Не отговаряйте на неочаквани съобщения”, казва Брейо. “Вместо това се обадете на официалния номер, посочен на сметката ви или на гърба на банковата ви карта, и помолете представителя на банковата институция да провери достоверността на първоначалната комуникация”.

По същия начин не кликвайте върху връзка или не се обаждайте на номер в неочаквано съобщение или изскачащ прозорец, а потърсете съответния официален уебсайт или друг канал за комуникация, тъй като в този случай "вие сте този, който контролира тази комуникация", казва в заключение Брейо, а Рай добавя:

"Лесно е да си мислите, че това няма да ви се случи. Но всеки е податлив на измама. Измамниците са много, много напреднали."