Акциите на датската компания Zealand Pharma се изстреляха нагоре, след като компанията публикува добри резултати от проучване на лечение на чернодробно заболяване.

Тестовете на сурводутид лекарството във фаза 2 показва, че 83% от възрастните са получили положителни резултати за форма на чернодробно възпаление с името "MASH", заяви компанията днес.

Това заболяване, което засяга около 115 милиона души по света, е цел на няколко други производители на лекарства като допълнителна употреба на техните продукти за затлъстяване.

Лекарството е "демонстрирало ефикасност" и в момента е в процес на пет изпитвания във фаза 3 в клинична програма за хора с наднормено тегло. То е получило одобрение за ускорена процедура от Американската администрация по храните и лекарствата, съобщава CNBC.

Анализаторите започнаха да разчитат ефикасността на лекарството след последните резултати от тестовете, които доказват безопасност при най-високата доза.

Акциите на Zealand Pharma поскъпнаха с 32% поради ентусиазма за потенциала на компанията на изключително доходоносния пазар за лекарства против затлъстяване. Тази индустрия накара датския производител Novo Nordisk да се превърне в най-ценната компания в Европа благодарение на разработването на Ozempic и Wegovy. Няколко други производители, сред които Eli Lilly, Roche и AstraZeneca, също се стремят да се конкурират в този сектор.

"Първите резултати показаха подобрение на MASH, при всички дози, изследвани в проучването. Лечението със сурводутид не показа неочаквани проблеми, свързани с безопасността или поносимостта, включително и при по-високата доза от 6,0 mg", заяви Майкъл Новод, ръководител на екипа за капиталови проучвания на банка Nordea.

Той предостави информацията, приветствайки последните резултати на Zealand Pharma като "недвусмислена победа за сурводутида".

Анализаторите от Jefferies оценяват, че "позицията на Zeal Pharma като ключов играч в следващата вълна от терапии за затлъстяване е недооценена".

Лекарството на Zealand имитира чревен хормон, наречен GLP-1, който потиска апетита, подобно на други инжекционни лечения като Wegovy.