В сряда Novo Nordisk отчете по-добри от очакваните приходи за 2023 г., благодарение на това, че продажбите на нейните изключително популярни лекарства за борба със затлъстяването и диабета продължават да растат.

Производителят на лекарството за отслабване Wegovy и на това за борба с диабета Ozempic отчете увеличение на продажбите с 31% в датски крони и с 36% при постоянни валутни курсове - до 232,3 млрд. крони (33,71 млрд. долара). Оперативната печалба за цялата година е скочила с 37% в датски крони и с 44% при постоянни обменни курсове до 102,6 млрд. крони.

Датският фармацевтичен гигант очаква ръст на продажбите през тази година между 18% и 26% в крони, тъй като търсенето на Wegovy и Ozempic, които съдържат една и съща активна съставка, се увеличава.

В резултат на отчета пазарната оценка на компанията се е повишила до 506 млрд. долара, по данни на LSEG, след като цената на акциите ѝ се е вдигнала с 1,6%. По този начин Novo остава най-голямата компания в Европа по пазарна капитализация, изпреварвайки LVMH, която преди отварянето на пазара в сряда е с оценка 422 млрд. долара.

Лекарствата за отслабване: За кого и за какво са полезни?Изследователите са установили, че медикаментите предпазват от сърдечни и бъбречни заболявания, като към този момент ги тестват за Паркинсон и алкохолна зависимост


Резултатите за 2023 г. бяха подхранвани от силното представяне на подразделението на компанията за диабет и лечение на затлъстяването, като в частност звеното за лечение на затлъстяване е подобрило финансовото си представяне със 154% (41,6 млрд. долара).

"Очакваме същото ниво на търсене през новата година. С оглед на факта, че обслужваме само няколко милиона пациенти със затлъстяване и около 40 милиона души с диабет - там има огромен пазар", посочва главният изпълнителен директор Ларс Фруергард Йоргенсен пред CNBC.

В надпреварата с лекарства за контрол на теглото Novo Nordisk се сблъсква челно с конкуренцията в лицето на американската компания Eli Lilly. От датската компания признават, че това вероятно ще доведе до натиск за намаляване на цените в САЩ, но Йоргенсен добавя, че конкуренцията в крайна сметка ще бъде от полза за пациентите.

Новите лекарства за отслабване разместват пазара на здравни продуктиВъпреки че се очаква този пазар да достигне 100 млрд. долара, пред компаниите в него има и предизвикателства


"Ако наистина искате да постигнете голям напредък в лечението на хора със затлъстяване и предотвратяването на някои от последващите заболявания, всъщност са необходими повече от една компания, така че приветствам конкуренцията, която ще помогне за установяването на пазара“, категоричен е той. "Свикнали сме да се конкурираме по отношение на това да имаме най-добрите продукти, а специално с този конкурент, с когото се състезаваме повече от 100 години, имаме огромно взаимно уважение. Така че това е здравословна конкуренция, която всъщност носи все по-добри грижи за пациентите и сваля тежестта от здравните власти“

По думите на Йоргенсен неудовлетворените нужди при диабет тип 2 и затлъстяване нарастват с всеки изминал ден, а нарастващото разпространение на тези тясно свързани заплахи за здравето в световен мащаб създава рязко покачващо се търсене на терапиите, базирани на GLP-1, каквито са и лекарствата на Novo Nordisk.

"Това ни позволи да достигнем до повече пациенти, отколкото в който и да е момент от 100-годишната ни история, което допринесе за силния ръст на продажбите в Северна Америка и международните операции", казва още той.

Големите фармацевтични компании се впускат в нова надпревара за $100 млрд.Анализаторите очакват лекарствата за отслабване да се превърнат в златна мина в следващите години


Компанията също така признава, че това е довело до повишен натиск върху веригата ѝ за доставки, което, от своя страна – до "периодични ограничения" в портфолиото.

"В отговор на това инвестирахме значителни средства в разширяване на производствения си капацитет с цел да обслужваме още милиони пациенти по света. Само през 2023 г. обявихме инвестиции на обща стойност над 75 млрд. датски крони за разширяване на производствените ни обекти по целия свят", припомня председателят и главен изпълнителен директор. „Това ще ни позволи да работим в съществуващите си съоръжения 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, като произвеждаме повече от всякога от нашите лекарства, които променят живота на хората."