Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk ще придобие германската биотехнологична компания Cardior Pharmaceuticals в сделка на стойност 1 млрд. евро. Последната, която работи основно по лечение на сърдечносъдови заболявания, ще положи основите на Novo за разширяване на дейността си в сектора на сърдечните заболявания, пише Euronews.

Известна с медикаментът за отслабване Wegovy и лекарството за диабет Ozempic, Novo Nordisk наскоро стана най-голямата компания в Европа с пазарна капитализация от около 410 милиарда евро. На датския производител се пада и близо 50% от световното производство на инсулин. Той разполага с около 64 000 служители в 80 държави, а продуктите ѝ се продават в 170 държави.

Очаква се сделката да бъде завършена през второто тримесечие на тази година, като вероятно ще има и (все още неизвестна) допълнителна сума, ако бъдат постигнати конкретни търговски цели за развитие. Novo Nordisk разкри, че средствата за придобиването ще бъдат взети от съществуващите финансови резерви и няма да застрашат настоящата програма за обратно изкупуване на акции или насоките за печалба.

Cardior е пионер в текущото разработване на лечения, които се фокусират върху рибонуклеиновата киселина (РНК) като начин за възстановяване, предотвратяване и обръщане на сърдечни усложнения. Основната терапия на компанията, CDR132L, е във фаза 2 на клиничната разработка за лечение на сърдечна недостатъчност и също е включена в сделката с Novo Nordisk.

Мартин Холст Ланге, вицепрезидент по развойната дейност в датския производител, каза в изявление: "Приемайки Cardior като част от Novo, ние ще засилим нашия набор от проекти в областта на сърдечносъдовите заболявания, където вече имаме текущи програми във всички фази на клинично развитие.

"Впечатлени сме от научната работа, извършена от екипа на Cardior, особено по CDR132L, който има отличителен начин на действие и потенциал да се превърне първа в класа си терапия, предназначена да спре или частично да обърне хода на заболяването за хора, живеещи със сърдечна недостатъчност."

Клаудия Улбрих, главен изпълнителен директор и съосновател на Cardior, също казва в изявлението: "Това придобиване е отражение на трансформиращия потенциал на CDR132L като модифицираща болестта терапия за сърдечна недостатъчност.

"Novo Nordisk е идеалният партньор въз основа на дълбокия си клиничен и търговски опит, съчетан с ресурсите му за ускоряване на нашата програма за развитие в късен стадий, включително чрез по-големи регистрационни проучвания. Очакваме с нетърпение да постигнем напредък по отношение на одобрението на CDR132L за пазара."

Понастоящем производителят на Ozempic също е в надпревара да задържи короната си в сектора на лекарства за отслабване, на фона на нарастващите опити за наваксване от страна на дългогодишния съперник Eli Lilly, както и на нови участници като Amgen.