Дясната опозиция в Северна Македония спечели парламентарния вот и втория тур на президентските избори в сряда – победа, която заплашва да усложни преговорите за членство в ЕС, пише днес Financial Times.

След преброяването на почти всички гласове ВМРО-ДПМНЕ ще контролира 58 от 120-те места в парламента, според държавната избирателна комисия. 70-годишната Гордана Силяновска-Давкова, професор по право, ще бъде първата жена президент на страната, след като спечели церемониалния пост срещу досегашния ляв лидер Стево Пендаровски.

Балканската страна, член на НАТО, се стреми да се присъедини към ЕС, но влизането ѝ в блока от години е блокирано от Гърция, а напоследък и от България, отбелязва FT.

ВМРО и Силяновска заявиха, че ще се противопоставят на промяната на конституцията - да се включи позоваване на етническото българско малцинство в страната - условие, за да може България да вдигне ветото си върху преговорите за присъединяване към ЕС, посочва медията.

За последен път партията беше на власт през 2017 г. През предходната година премиерският мандат на Никола Груевски приключи на фона на корупционен скандал, който го принуди да се изсели в Унгария и му донесе задочна присъда от седем години затвор.

В сряда вечерта бъдещият премиер Християн Мицковски обвини отиващото си ляво правителство в подкупи и непотизъм.

"Престъпленията, корупцията, некомпетентността, конфискуваната държава, фалшивите ценности, които пропагандираха, доведоха до това страната да страда, а народът да бъде разочарован", заяви Мицковски пред поддръжници, цитиран от FT. "Тази вечер те са окончателно победени."

ВМРО, заедно с други малки партии, би трябвало да има достатъчно места, за да създаде коалиция.

"Съществува и сценарий "Груевски", казва пред FT Димитър Бечев, анализатор в Карнеги Европа, намеквайки за завръщане към национализма и авторитаризма. "По време на кампанията имаше обещания да се обърнат нещата, за да се получи по-добра сделка от ЕС".

“Ако Мицковски все пак се съгласи на промяна в конституцията, която да включва позоваване на българското малцинство, той ще трябва да "намери смокинов лист", за да избегне впечатлението, че се огъва пред България”, добавя Бечев.

В речта си по повод обявяването на резултатите левият бивш премиер Димитър Ковачевски предупреди за високите залози.

"Следващата година е възможност за Македония да продължи европейската си интеграция. Ако пропуснем този шанс, можем да загубим още едно десетилетие, а може би дори и още едно поколение".