Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-голям брой гласове на регионалните избори в Каталуния, което даде тласък на испанския премиер и нанесе удар на сепаратисткото движение, съобщава Politico.

Просепаратистките партии не успяха да съберат необходимите 68 места за съставяне на коалиционно правителство за първи път от повече от десетилетие, отпреди началото на стремежа към независимост, известен като "el procés".

Салвадор Ила, лидер на каталунското крило на социалистите на Санчес, приветства резултата като начало на "нова ера" в региона и заяви пред поддръжниците си: "имам намерение да стана следващият президент на Каталуния".

Неговата партия обаче също не получи мнозинство и ще трябва да търси споразумение с останалите, за да състави правителство.

Социалистите си осигуриха 42 от общо 135 места в каталунския парламент. Сепаратистката партия "Хунт" на Карлес Пучдемон, който като каталунски президент през 2017 г. се опита да обяви независимост от Испания, остана втора с 35 места, а съпартийците ѝ сепаратисти от ERC спечелиха 20 места. Останалите изостанаха още повече.

"Кампанията, която водех, имаше добър резултат, ние сме единствената сила, подкрепяща независимостта, която увеличи гласовете и местата си, и поемаме отговорността, която произтича от това", заяви Пучдемон при обявяването на резултатите. "Но това не е достатъчно, за да компенсира загубите на другите сепаратистки партии", допълни той.

Изборите оставят бъдещето му несигурно. Преди гласуването той обеща да се откаже от активната политика, ако не бъде избран за регионален президент, като заяви пред Politico, че има "право да си почине след тези много трудни години".

Каталунските избиратели дадоха тласък на дясноцентристката Народна партия, чийто дял от едва три места скочи на 15, допълва още изданието.